aA
Mėgindamas sušvelninti Prezidentūrą sukrėtusio skandalo pasekmes, prezidentas Rolandas Paksas trečiadienį pradėjo savo patarėjų komandos reformą. Premjeras Algirdas Brazauskas teigia, kad tai viena pagrindinių priemonių pašlijusiai Prezidentūros reputacijai atkurti. Panašiai mano ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.
Ministrų Kabineto nariai
Ministrų Kabineto nariai
© ELTA
Po R.Pakso susitikimo su Prezidentūros pareigūnais - patarėjais, referentais ir kitais darbuotojais - prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas pranešė, kad šešių grupių vadovai pateiks prezidentui atsistatydinimo pareiškimus.

"Prezidentas pasakė, kad nori pradėti reorganizaciją. Buvo tariamasi, kaip tai galėtų įvykti, kaip tai turėtų būti daroma. Visi grupių vadovai rašo atsistatydinimo pareiškimus, taip palikdami laisvę prezidentui apsispręsti", - sakė R.Gorbačiovas, pats trečiadienį jau parašęs atsistatydinimo pareiškimą ir patvirtinęs, jog neketina eiti dirbti į atnaujintą prezidento komandą.

Gavęs atsistatydinimo pareiškimus, prezidentas spręs, kuriuos patarėjus atleisti, o kurie liks dirbti reformuotoje patarėjų komandoje.

Trečiadienį atsistatydinimo pareiškimus taip pat parašė vidaus politikos patarėja Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Ekonomikos ir socialinės politikos grupės vadovas Jonas Ragauskas. Patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas pareiškimą teigė rašysiantis ketvirtadienį ryte.

Atsistatydinimo pareiškimus taip pat turėtų parašyti teisės departamento vadovė Ona Buišienė ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas, kurio įgaliojimai dabar yra sustabdyti. Pastarasis pasitarime su prezidentu trečiadienį nedalyvavo.

Prezidentūrą jau antra savaitė krečia skandalas dėl įtariamų kai kurių prezidento aplinkos atstovų ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir organizacijomis, su skandalu susijusias grėsmes nacionaliniam saugumui tiria speciali parlamentinė komisija.

R.Paksas apie planuojamą reorganizaciją visuomenę informavo pirmadienį per spaudos konferenciją. Įsiplieskus Prezidentūros skandalui, atsiriboti nuo kai kurių prieštaringai vertinamų patarėjų prezidentą primygtinai ragino įvairūs politikai, tarp jų ir premjeras A.Brazauskas.

Premjeras: patarėjai labai pakenkė prezidentui

Ministrų Kabineto nariai
© ELTA

Žurnalistų paklaustas, kaip vertina pradėtą R.Pakso komandos reorganizaciją Prezidentūroje, A.Brazauskas, trečiadienio pavakare kartu su 10 ministrų susitikęs su prezidentu, žurnalistams teigė, kad tai yra viena iš pagrindinių priemonių pašlijusiai Prezidentūros reputacijai atkurti.

"Atvirai sakant, patarėjai labai pakenkė prezidentui", - sakė A.Brazauskas.

Premjeras teigė, kad R.Paksui jis pats ir ministrai labai atvirai išdėstė savo neigiamą nuomonę apie kai kuriuos patarėjus, tarp kurių paminėjo A.Medalinską, konfliktavusį su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu, prezidento patarėją valstybės sveikatos apsaugos klausimais Vitalę Vinickienę, neslėpusią savo nepasitenkinimo sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko darbu.

Be to, A.Brazausko teigimu, ministrų kabinetas prezidentui pareiškė, kad Amerikos lietuvis Linas Kojelis, kurį prezidentas dar pirmadienį teigė pasikvietęs dirbti į komandą, yra "ne ta figūra, kurios reikia".

L.Kojelis praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje yra dirbęs patarėju viešiesiems ryšiams JAV prezidento Ronaldo Reagano (Reigano) administracijoje. Premjero teigimu, prezidentui taip pat buvo išsakyta pastabų apie kai kurių patarėjų kišimąsi į muitinės reikalus, privatizavimo klausimus.

"Visi patarėjai turi būti labai atsakingai, labai rimtai parinkti, kurie nebūtų angažuoti politiniams reikalams, partiniams reikalams arba kokioms nors grupėms atstovaujantys asmenys. Tai turi būti kvalifikuoti, skaidrūs, pripažinti visuomenės žmonės", - komandos parinkimo kriterijus dėstė A.Brazauskas.

Susitikime Prezidentūroje dalyvavo visi Ministrų kabineto nariai, išskyrus užsienio reikalų, ūkio ir žemės ūkio ministrus A.Valionį, Petrą Čėsną ir Jeronimą Kraujelį.

Prieš susitikimą su prezidentu ministrai žurnalistams teigė nežinantys pokalbio temų, kvietimą atvykti į Prezidentūrą jie teigė gavę trečiadienį per pietus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.