aA
Seimo Pirmininko Artūro Paulausko nuomone, atsiradus nesutarimams dėl Prezidento Rolando Pakso ir verslininko Algirdo Drakšo telefoninio pokalbio įrašo, reikėtų atsižvelgti į buvusius precedentus, šiuo atveju - į Audriaus Butkevičiaus bylą.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
"Tada buvo pripažinta, kad įrodymas gautas teisėtai. Yra teismo praktika, kuri kuria precedentus, ir ja reikia vadovautis". Tai jis pareiškė trečiadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus.

Pasak A. Paulausko, ir Generalinė prokuratūra, ir Seimo laikinoji tyrimo komisija turi jų veiklą reglamentuojančius įstatymus, o kadangi tai pirmas tokio pobūdžio tyrimas, tai jaučiama, kad nėra praktikos ir trūksta suvokimo, kaip komisijai dirbti. Taip atsiradęs nesutarimas tarp komisijos pirmininko Aloyzo Sakalo ir generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus dėl R. Pakso pokalbio įrašo, kurį A. Klimavičius laiko naikintinu.

Į klausimą, kaip jis pats vertinąs A. Klimavičiaus nuomonę, kad šio pokalbio įrašas turėjęs būti sunaikintas, A. Paulauskas atsakė, jog esama įstatymo interpretavimo problemų, ir reikalinga "pataisa, kad būtų aišku, kaip elgtis tokiais atvejais". Jo žodžiais, komisija priėmė sprendimą nenaikinti įrašo, ir šio sprendimo bus laikomasi.

"Prokuratūra vadovaujasi Baudžiamojo proceso kodeksu, Operatyvinės veiklos įstatymu, laikinoji tyrimo komisija vadovaujasi savo įstatymu. Šiandien dar neatsakyta į klausimą, kuris iš jų yra prioritetinis ir suteikia daugiau galių. Esama kolizijos: visi savaip teisūs. Todėl per posėdį pasakiau, kad įstatymus reikia tobulinti, ir paprašiau teisės specialistų pateikti siūlymus".

Kaip teigė A. Paulauskas, antradienį jam skambinęs A. Sakalas pareiškė nematąs prasmės toliau dirbti, jei būsią trukdžių.

Po trečiadienį vykusio pasitarimo pas A. Paulauską A. Sakalas žurnalistams sakė, jog pavyko sutarti dėl geranoriško bendradarbiavimo su Generaline prokuratūra tiriant skandalo aplinkybes. "Prokuratūra pateiks Seimo komisijai visą medžiagą, mes ją peržiūrėję sutarsime su prokuratūra, ką galima viešinti, kad nepakenktume procesiniams veiksmams", - pridūrė jis.

Susitikime buvo sutarta ir dėl galimos Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisos. "Ši pataisa padėtų išspręsti dabar kylančias problemas, kai, pavyzdžiui, prokuroras pasako, kad aš nieko komisijai neduosiu. Jeigu Seimas sudarė tyrimo komisiją, tai jos autoritetas turi būti aukštesnis", - teigė A. Sakalas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.