aA
Keturios Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valdančiosios koalicijos frakcijos - Liberalų ir centro sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Nepriklausoma frakcija - paskelbė atsisakančios dirbti koalicijoje su Liberalų sąjūdžio frakcija.
Iš valdančiosios koalicijos Vilniaus savivaldybėje išvaryta Liberalų sąjūdžio frakcija
Vilniaus savivaldybė
© A.Didžgalvio nuotr.

Valdančiosios koalicijos narės bendrame pareiškime teigia, kad, apsvarsčius susidariusią situaciją koalicijoje, akivaizdu, jog "Liberalų sąjūdžio frakcijos veikla faktiškai nesutampa su valdančiosios koalicijos principais".

Pasak pareiškimo, "Liberalų sąjūdžio frakcija de jure nuo šios dienos nebėra Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos valdančiosios koalicijos narė".

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas savivaldybės tarnyboje Arūnas Štaras BNS sakė valdančiojoje koalicijoje likusioms partijoms linkintis sėkmės.

"Neturiu ką ir pasakyti. Jeigu visos valdančiosios partijos pasirašė, tai linkiu joms sėkmės", - BNS sakė A.Štaras.

A.Štaras aiškino, kad opozicijoje liekanti Liberalų sąjūdžio frakcija nemato galimybių bendradarbiauti su kitomis savivaldybės opozicinėmis partijomis. Liberalų sąjūdis esą neketina paremti ir opozicijos rengiamos interpeliacijos Vilniaus merui, konservatoriui Viliui Navickui. Jau anksčiau interpeliacijos nepalaikymą A.Štaras yra motyvavęs jos abstraktumu. Tačiau A.Štaras neatmetė, kad Liberalų sąjūdis gali rengti naują interpeliaciją.

"Mes patys pradėjome pasitraukimą iš koalicijos, nes nepritariame, kaip tvarkomas šilumos ūkis, o dabar dar ta "Vilniaus vandenų" istorija. Panašu, kad "Vilniaus vandenų" vadovai įsibridę giliai į mėšlą", - BNS aiškino A.Štaras.

Liberalsąjūdiečius iš koalicijos išvarę Vilniaus politikai teigia, kad Liberalų sąjūdžio frakcija jau keletą metų yra Vilniaus tarybos valdančiosiose koalicijose (vadovaujant merui A. Zuokui, dvejus metus - vadovaujant merui J. Imbrasui ir jau metus - vadovaujant merui V. Navickui), tačiau pasižymėjo destruktyvia veikla ir veikiau garsėjo viešai reiškiamomis kritinėmis pastabomis valdančiosioms koalicijoms (kuriose patys ir buvo) nei naudingomis miestui veiklos iniciatyvomis.

Tuo metu TS-LKD frakcijos atstovas Raimundas Alekna BNS aiškino, jog atsisakymas dirbti su Liberalų sąjūdžių reiškia, kad nuo šiol bus skaičiuojama ne 32, o 28 tarybos narių dauguma.

"Mes ne pašalinome, mes tik konstatavome, kad jie neveikė kaip koalicijos nariai. Jie balsavo prieš biudžetą, balsavo prieš švietimo reformą, nors jų deleguotas ministras tą reformą remia. Jie išplatino visiškai neapibrėžtą (pranešimą - BNS) dėl sutarties pratęsimo su "Dalkia", kuris yra ultimatyvus", - kalbėjo R.Alekna.
Jis pažymėjo, kad valdantieji pasitraukus liberalams išlaiko daugumą, nors ir trapesnę.

"Bus nelengva ne dėl to, kad lieka 28, o dėl to, kad artėja savivaldos rinkimai ir kiekvienas bandys įvairiais būdais save išskirti", - teigė konservatorius.

"Jau trečią kartą pasikartoja tas pats scenarijus: garsiai išsakydama kritiką valdantiesiems Liberalų sąjūdžio frakcija pradeda naują rinkimų kampaniją. Toks dviprasmiškas elgesys akivaizdžiai rodo, kad šios frakcijos nariai vengia atsakomybės sprendžiant miestui ir jo gyventojams svarbius klausimus.

Matyti, jog Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, pasitelkdami populistinius pareiškimus, prilygstančius Tvarkos ir teisingumo retorikai, rūpinasi tik savo asmeniniais ir siaurais partiniais interesais", - rašoma valdančiųjų pareiškime.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valdančioji koalicija praneša, kad "įvertinusi Liberalų sąjūdžio frakcijos indėlį į tarybos valdančiosios koalicijos veiklą, priėjo prie išvados, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos pastarojo meto darbai tikrai nebuvo skirti miestui naudingiems sprendimams palaikyti ir įgyvendinti: Liberalų sąjūdžio frakcija drauge su opozicija balsuodama prieš demonstratyviai nepalaikė Vilniaus miesto biudžeto, savivaldybės įmonių veiklos optimizavimo, miesto mokyklų tinklo reformos ir kitų miestui svarbių, gyvybiškai aktualių sprendimų".

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.