aA
Kraštutinių kairiųjų pažiūrų neparlamentinė partija Socialistinis liaudies frontas antradienį prie Estijos ambasados Vilniuje protestavo prieš tai, ką jie vadino Estijos vykdomu Lietuvos piliečių persekiojimu už politines pažiūras.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Prieštaringai vertinamas politikas Algirdas Paleckis, vadovaujantis neparlamentinei partijai, piketą surengė dėl to, kad nebuvo įleistas protestuoti prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Taline.

Protesto akcijoje, be kita ko, prisiminta ir tai, kad sukanka treji metai po Talino įvykių, kada Estijos valdžia iš Talino centro iškėlė Bronzinio kario paminklą.

Akcijoje prieš Estijos ambasadą keturi joje dalyvavę piketuotojai išskleidė tris raudonus plakatus "Estija - policinė valstybė", "Estija - nepersekiok už politines pažiūras", "2007 04 27 įvykiai - gėda Estijos vyriausybei". A.Paleckis savo ruožtu Estijos ambasadai įteikė piketo rezoliuciją.

"Nunešėme piketo rezoliuciją, kuri susideda iš dviejų dalių. Pirmoje reiškiame protestą, kad buvome neįleisti į Estiją prieš keletą dienų be jokio pagrindo, kaip persona non grata. Antra dalis rezoliucijos yra apie tai, kad praėjo trys metai po Bronzinio kareivio iškėlimo iš Talino centro gana brutualia forma, buvo pašalinti tarybinių karių palaikai, o tai supriešino Estijos visuomenę, po to prasidėjo nemažos dalies visuomeninių organizacijų persekiojimas", - BNS A.Paleckis.

Jo teigimu, kario sovietų karių palaikų iškėlimas "yra gėdingas įvykis, taip su praeitimi nesielgiama".

Bronzinio kario paminklas buvo perkeltas į Karių kapines iš Talino centro prieš trejus metus. Dėl to, taip pat dėl Estijos vyriausybės sprendimo perlaidoti sovietinių karių palaikus iš brolių kapo Tenismegio kalvoje, 2007 metų balandžio pabaigoje Estijoje kilo rusakalbių gyventojų masinės riaušės. Per jas maždaug 1200 žmonių buvo sulaikyti, maždaug 50 žmonių - sužeisti, žuvo Rusijos pilietis Dmitrijus Ganinas.

A.Paleckis su dviem bendražygiais praėjusį trečiadienį buvo neįleistas į Estiją, kur jis ketino dalyvauti protestuose prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą. Prieštaringai vertinamas politikas buvo sustabdytas Latvijos - Estijos pasienyje.

"Manau, kad tikrai nekeliu grėsmės Estijai", - protesto prie Estijos ambasados metu tikino A.Paleckis.

A.Paleckis tvirtino, kad be jo taip pat neįleisti partijos bičiuliai Karlis Bilansas bei Antanas Zalieckas. Kartu taip pat vykusiam "Fronto" atstovui Rolandui Levinskui, pasak A.Paleckio, buvo leista tęsti kelionę, tačiau nutarta, kad jis vienas nevažiuos.

A.Paleckis su kolegomis vyko dalyvauti visuomeninės organizacijos "Nakties sargybiniai" planuotuose piketuose Taline prieš NATO politiką Afganistane. Estijos policija atsisakė išduoti leidimą šiems piketams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.