aA
Tarp pirmadienį Dagestano Chasavjurto rajone sunaikintų kovotojų – vienas kovotojas, susijęs su kovo 29 d. sprogimų Maskvos metro organizavimu, rašo newsru.com. Kaip pranešė šaltinis Šiaurės Kaukazo jėgos struktūrose, sunaikintąjį kovotoją operatyvininkai atpažino pagal turimus vaizdo įrašus ir fotorobotu padarytas nuotraukas.
Dagestane sunaikintas kovotojas, siejamas su sprogdinimais Maskvos metro
© AFP/Scanpix

„Specialiųjų tarnybų duomenimis, būtent šis žmogus lydėjo dvi savižudes teroristes į Maskvą“, – pranešė šaltinis. Jo teigimu, metro kamerų vaizdo įrašuose šis kovotojas užfiksuotas apsirengęs mėlyna striuke su baltais įsiuvais, juoda kepuraite su snapeliu ir sportbačiais, praneša „Interfax“.

Operatyvinių tarnybų pareigūnai sunaikino du kovotojus pirmadienį, kelyje „Chasavjurtas–Mucalaulas“, už 200 m nuo federalinio kelio „Kaukazas“, Toturbijkalo kaimo pakraštyje.

Kaip pranešė agentūrai „RIA Novosti“ respublikos Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai, paaiškėjo, kad nušautieji – Novyj Kostek kaimo (Chasavjurto rajonas, Dagestanas) gyventojai Achmedas Rabadanovas, gimęs 1978 m. ir Mahomedas Isagadžijevas, gimęs 1977 m. Automobilio kratos metu rasti ir konfiskuoti pistoletas, perdarytas iš traumatinio pistoleto šaudymui koviniais šoviniais, Makarovo pistoletas nutrintais numeriais su aštuoniomis 9 mm kalibro kulkomis, granata F-1, keturios 9 mm pistoleto tūtos.

Šiuo metu vykdomos papildomos operatyvinės priemonės. Turi būti atlikta ekspertizė, taip pat ir techninė, kad galima būtų galutinai patvirtinti duomenis, pasakė šaltinis.

Žiniasklaidoje anksčiau pasirodė pranešimų, kuriuose tvirtinama, kad Maskvos teroristes iš nuotraukų pažino autobuso vairuotojas. Jo teigimu, savižudes lydėjęs vyriškis buvo apie 180–185 cm ūgio, tvirto kūno sudėjimo, apsirengęs tamsiai mėlyna striuke. Taip pat vairuotojas papasakojo, kad moterys ir jas lydėję vyrai turėjo tris rankines.

Spaudoje taip pat buvo iškelta versija, kad mirtininkes lydėjo čečėnas Kazbekas Matajevas. Nuo 2004 m. respublikoje paskelbta jo paieška, nes jis kaltinamas tyčiniu svetimos nuosavybės sunaikinimu, pasikėsinimu į teisėsaugos pareigūno gyvybę, banditizmu, dalyvavimu neteisėtame ginkluotame judėjime ir neteisėtu ginklų laikymu.

Primename, kad dvi savižudės, kurios susisprogdino Maskvos metro 2010 m. kovo 29 d., taip pat kilusios iš Dagestano. Sprogimų, kurie nugriaudėjo stotelėse „Lubianka“ ir „Park kultury“, metu žuvo 40 žmonių. Sprogimų galingumas vertinamas nuo 0,3–0,4 iki 3 kg trotilo atitikmeniu.
Į federalinį ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir vienos iš savižudžių, kuri susisprogdino stotelėje „Lubianka“, brolis Anvaras Šaripovas.

Tyrėjų nuomone, jis lydėjo teroristę iki metro. Vaizdo kameros užfiksavo juos kartu įeinančius į metro. Tačiau pats A. Šaripovas, kuris slapstosi nuo pareigūnų, teigia neturintis nieko bendro su teroristiniais išpuoliais ir net nežinojo, kad jo sesuo atvyksta į Maskvą, kur jis gyvena su šeima. Šią versiją patvirtino ir jo tėvai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.