aA
Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius atmetė parlamentinės tyrimo komisijos dėl grėsmių nacionaliniam saugumui pirmininko Aloyzo Sakalo priekaištus, kad prokuratūros nuostata vengti viešumo gali sužlugdyti komisijos darbą.
Antanas Klimavičius
Antanas Klimavičius
© ELTA
"Kaip aš galiu trukdyti komisijos darbui, jeigu nesu komisijos narys, aš neturiu jokios įtakos Seimui, koks čia trukdymas gali būti", - BNS trečiadienį sakė generalinis prokuroras.

Pasak jo, "baudžiamosios bylos medžiagos leidžiama paviešinti tiek, kiek nustatom, kad galima pagal Baudžiamojo proceso kodekso 177 straipsnį". Šis straipsnis nustato, kad ikiteisminio tyrimo duomenys neskelbtini.

"Jūs, žurnalistai, rašot savo, mes darom savo, komisija šneka savo, kodėl aš turiu su visais ginčytis ir kam, kokia prasmė? Mes atliekam savo darbą, vadovaudamiesi Baudžiamojo proceso kodeksu, operatyvinės veiklos įstatymu, Konstitucija, kitais įstatymais ir niekuo daugiau", - tvirtino A.Klimavičius.

Generalinis prokuroras užtikrino, kad prokuratūra toliau bendradarbiaus su parlamentine komisija. "Kodėl jie negalės dirbti? Kuo čia viešumas dėtas? Aš sakyčiau, kas slaptumas yra vienas demokratijos principų. Jeigu kalbėti apie žmonių teises, tai tyrimo slaptumas yra demokratijos pagrindas", - samprotavo A.Klimavičius.

Prezidentūrą sudrebinusį skandalą tiriančios parlamentinės komisijos pirmininkas A.Sakalas antradienį perspėjo, jog komisija negalės dirbti, jeigu Generalinė prokuratūra toliau priešinsis tiriamos informacijos viešinimui.

"Jeigu matysime, jog komisija dėl prokuratūros užsispyrimo negali dirbti, mes tą ir pasakysime. Matyt, komisija spręs klausimą, ar reikia jai toliau dirbti. Jeigu komisija negaus medžiagos, tai ji neturės ką pateikti Seimui", - Lietuvos televizijos naujienų laidai "Panorama" antradienį vakare sakė A.Sakalas.

"Mes prašome prokurorų leisti paviešinti medžiagą, kuri negali pakenkti tyrimui, tačiau prokurorai atsisako viską duoti paviešinti. Tai mums nėra suprantama", - pažymėjo jis.

Antradienį prokuratūros atstovai nesutiko, jog parlamentinė tyrimo komisija paviešintų dalį su Prezidentūros skandalu susijusios medžiagos, rastos per kratas pas dosniausią prezidento Rolando Pakso rinkimų kampanijos finansinį rėmėją Jurijų Borisovą, kuriam pareikšti įtarimai dėl grasinimų prezidentui.

Nepaisant to, kelios televizijos antradienį vakare paskelbė per kratas rasto ir, kaip įtariama, Rusijos bendrovės "Almax" parengto valdančiųjų partijų bei premjero Algirdo Brazausko diskreditavimo plano ištraukas.

Šį planą žurnalistams taip pat viešai komentavo ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Prokuratūra taip pat neleido viešinti ir Valstybės saugumo departamento turimų slapta įrašytų pokalbių, kurių viename girdimas ir prezidento balsas.

Generalinis prokuroras A.Klimavičius antradienį pareiškė, jog toks įrašas turėtų būti sunaikintas. Įstatymai draudžia naudoti operatyvines priemones prieš prezidentą.

Tačiau parlamentinės tyrimo komisijos pirmininkas nesutinka su tokia generalinio prokuroro pozicija, nes telefonu skambino ne prezidentas, bet jam buvo skambinta.

A.Klimavičius BNS trečiadienį teigė, kad jeigu egzistuoja tokie įrašai, jie turi būti sunaikinti, ir jis pasirašęs nurodymą dėl įrašų sunaikinimo.

"Aš parašiau nurodymą, vadovaudamasis operatyvinės veiklos įstatymu, kad visi privatūs pokalbiai turi būti sunaikinti, tuo labiau su prezidentu, prieš kurį operatyvinė veikla nevykdoma", - patvirtino generalinis prokuroras.

"Aš manau, kad tie žmonės, kurie pažeidinėja įstatymus, traukiami drausmine ar baudžiamąja tvarka. Aš skaitau įstatymus, to palinkėčiau žurnalistams, komisijos nariams", - teigė A.Klimavičius.

Antradienį parlamentinė komisija davė pavedimą Prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui (VSD) nenaikinti jokių turimų įrašų be komisijos leidimo. Pagal Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymą jos pavedimas yra privalomas.

"Aš manau, jog prokuratūra turi peržiūrėti savo sprendimą ir tai, kas nekenkia tyrimui, perduoti mums viešai paskelbti", - televizijai sakė A.Sakalas. Komisijos pirmininkas pažymėjo, jog jos darbo viešumas yra būtinas, kad nekiltų abejonių dėl komisijos nešališkumo.

"Koks bebūtų komisijos sprendimas, visus mūsų motyvus ir diskusijas turi stebėti Lietuvos žmonės, kad niekas negalėtų pasakyti, jog komisija kažką dengė, kažką nepagrįstai gynė ar pjovė", - sakė komisijos pirmininkas.

Tikimasi, jog iki šiol už uždarų durų vykę komisijos posėdžiai artimiausiu metu bus vieši. Prezidentas antradienį pasirašė Seimo priimtą Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisą, leidžiančią rengti atvirus parlamentinės tyrimo komisijos posėdžius.

Seimas parlamentinę tyrimo komisiją sudarė prieš savaitę gavęs Valstybės saugumo departamento pažymą ir slapta darytus įrašus, kurie atskleidžia įtartinus Prezidentūros atstovų ryšius bei galimą nepageidautiną poveikį Prezidentūros darbui.

Komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.