aA
Mažiausiai 25 žmonės žuvo trečiadienį per sprogimą italų policijos bazėje Nasirijoje, Irako pietuose. Tai pirmasis prieš Italijos policininkus užsienyje įvykdytas išpuolis.
Sprogimas Nasirijoje
Sprogimas Nasirijoje
© EPA-ELTA
Italijos karabinierių būstinė Romoje anksčiau pranešė, kad trečiadienį ryte minimą bazę sukrėtė galingas sprogimas, kurio metu žuvo vienuolika karo policininkų, keturi kariai bei du civiliai italai. Ligoninė praneša, kad taipogi žuvo aštuoni irakiečiai ir dar mažiausiai 20 italų ir 80 irakiečių buvo sužeisti.

"Sunkvežimis rėžėsi į karo policijos bazės vartus, iš karto paskui jį važiavo automobilis, kuris sprogo", - sakė Irako pietuose dislokuotų britų vadovaujamų tarptautinių pajėgų atstovė spaudai.

Per sprogimą pakilo milžiniškas dulkių ir dūmų debesis, šimtų metrų spinduliu išdužo pastatų langai. Keli namai aplink bazę smarkiai apgriauti, į ligonines nuvežta dešimtys sužeistų irakiečių.

Netoli bazės gyvenanti liudininkė pasakojo, kad automobilis sprogo komplekse, kur gyvena italai.

Italijos prezidentas Carlo Azeglio Ciampi (Karlas Adzeljas Čampis) po išpuolio pakartojo savo šalies įsipareigojimą kovoti su terorizmu. Reikšdamas užuojautą žuvusių karabinierių šeimoms, prezidentas sakė: "Ir toliau vaidinsime savo vaidmenį kartu su sąjungininkais ir Jungtinėmis Tautomis kovoje su tarptautiniu terorizmu".

Sprogimas nugriaudėjo maždaug 7 val. 40 min. Grinvičo (9 val. 40 min. Lietuvos) laiku. Smarkiai apgriautas vienas bazės pastatas, nurodė policija.

Liepsnos apėmė kelis kieme stovėjusius automobilius ir amunicijos sandėlį, sakė JAV vadovaujamos koalicijos atstovas Andrea Angeli (Andrėja Andželis).

Italijos gynybos ministras pareiškė, kad sprogdinimą Italijos surengė nuverstam diktatoriui Sadamui Huseinui ištikimi kovotojai.

Sprogdinimas, kurį popiežius Jonas Paulius II pavadino "niekšišku išpuoliu" prieš taikos misiją, yra daugiausiai gyvybių nusinešusi ataka nuo rugpjūčio mėnesio. Tada sprogus automobilyje padėtai bombai prie mečetės Nedžefe žuvo mažiausiai 80 irakiečių. Kiek anksčiau rugpjūtį per savižudžio sprogdintojo išpuolį prieš JT būstinę Bagdade žuvo 22 žmonės.

Irake yra apie 3 tūkst. Italijos kareivių, tarnaujančių tarptautinėse pajėgose; misijoje dalyvauja sausumos ir oro pajėgų kariai, karabinieriai, trys karinio jūrų laivyno laivai ir 40 Raudonojo Kryžiaus savanorių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.