aA
Vienas Japonijos laikraštis trečiadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos ir Šiaurės Korėja susitarė antrąjį derybų dėl Pchenjano branduolinių ambicijų etapą surengti gruodžio 10-13 dienomis Pekine, bet pareigūnai Seule ir Tokijuje sakė, kad dėl datos dar nesusitarta.
Derybos dėl Š.Korėjos branduolinės programos
Derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos
© EPA-ELTA
Dienraštis "Asahi Shimbun" citavo šaltinius Pietų Korėjos vyriausybėje, sakiusius, kad Kinija mėgina suderinti minėtą datą su kitomis valstybėmis, dalyvaujančiomis šešių šalių derybose dėl Šiaurės Korėjos planų įsigyti branduolinį ginklą sustabdymo mainais į saugumo garantijas.

Paklaustas apie šį pranešimą Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yoon Young-kwanas (Jun Jongkvanas) sakė tik tai, kad šešios derybose dalyvaujančios valstybės - abi Korėjos, Kinija, Rusija, Japonija ir Jungtinės Valstijos - sutinka antrąjį jų etapą surengti iki šių metų pabaigos.

"Dėl datos dar nenuspręsta, bet tikimės, kad antrasis šešiašalių derybų etapas bus surengtas dar šiais metais, - per spaudos konferenciją sakė Yoon Young-kwanas. - Tai visai įmanoma, nes visos su tuo tiesiogiai susijusios šalys dėl to sutaria".

Yoon Young-kwanas šią savaitę tarėsi su Kinijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Dai Bingguo (Dai Binguo) - svarbia figūra sprendžiant šią branduolinę krizę.

"Mūsų abiejų nuomonė ta, kad kitas derybų etapas turėtų baigtis konkrečiais rezultatais", - sakė jis apie savo susitikimą su Dai Bingguo, kuris trečiadienį išvyksta į Japoniją keturių dienų vizito.

"Kinija parodė norą vaidinti aktyvų vaidmenį ir taip pat nori šią branduolinę krizę spręsti kaip galima greičiau", - sakė Yoon Young-kwanas. Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį išreiškė viltį, kad derybos gali būti atnaujintos iki šių metų pabaigos.

Tokijuje vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas sakė, kad tiksli naujo derybų etapo, kuris rengiamas po rugpjūtį Pekine įvykusio susitikimo, data dar nenustatyta.

"Nors po to, kai JAV prezidentas (George'as W.) Bushas (Džordžas V.Bušas) per APEC viršūnių susitikimą pateikė naujus pasiūlymus, Šiaurės Korėja pademonstravo tam tikrus teigiamus ženklus, nieko konkrečiai dar nenuspręsta", - sakė šis pareigūnas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.