aA
Ar garsiąją Kauno pedofilijos bylą vilniečiai prokurorai, nebaigę ikiteisminio tyrimo, paskubėjo perduoti į panevėžiečių teisėjų rankas, Panevėžio apygardos teismas savo žodį tars jau rytoj.
Pedofilijos byla įstrigo
© "Sekundė"

Panevėžio apylinkės prokuratūros skundą dėl miesto Apylinkės teismo sprendimo grąžinti bylą papildyti prokurorams teismas nagrinėjo už uždarų durų, nors nė viena pusė – Apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arvydas Gramba ir nukentėjusios mažametės atstovas Aidas Venckus – neprieštaravo, kad procesą stebėtų visuomenė.

„Manyčiau, skundas turėtų būti atmestas. Ikiteisminis tyrimas šioje baudžiamojoje byloje nebaigtas. O tokios galimybės pradėti bylą nagrinėti teisme neužbaigus ikiteisminio tyrimo įstatymas nenumato“, – teigia A.Venckus.

Mažametės Drąsiaus Kedžio dukrelės gynėjas tvirtina, kad prokurorai bylą teismui perdavė užbėgę jiems už akių – nebuvo sudaryta galimybė nukentėjusiosios atstovams apskųsti prokurorų sprendimus ir taip suvaržytos galimai seksualiai išnaudotos mergytės gynėjų teisės.
Vyriausiasis prokuroras A.Gramba po teismo posėdžio nuo komentarų atsiribojo.

Keturmetės globėja Neringa Venckienė jau anksčiau yra pareiškusi, kad prokurorų veiksmai jai nesuprantami. Jos nuomone, ikiteisminis tyrimas ilgai buvo vilkinamas, tačiau kai mažametės atstovai susipažino su bylos medžiaga, prokurorai paskubėjo ją perduoti teismui, kad užkirstų kelią skundams.

Žiūrovai piktinosi teisėsauga

Nors Panevėžio apygardos teismas vakar nagrinėjo teisėjų sprendimų nepatenkintų prokurorų skundą, bet ne garsiąją Kauno pedofilijos bylą, į posėdį susirinko saujelė panevėžiečių – Jungtinio demokratinio judėjimo narių.

„Šita byla turi didelį atgarsį visuomenėje ir mes ją suprantame plačiau, ne kaip vieną bylą, o visišką teisinės sistemos supuvimą. Labai keista, kodėl posėdis uždaras, kodėl reikia kažką nuo visuomenės slėpti. Kartais atrodo, kad teisėjams svarbu kuo greičiau žmones išprašyti už durų, kad paslapčia galėtų spręsti. Gyvename neteisinėje valstybinėje, bylos vilkinamos metų metus, neatsižvelgiama į nukentėjusiųjų skundus. Ir šioje byloje viskas būtų buvę ne taip, jei būtų dirbę operatyviai“, – uždaru posėdžiu piktinosi judėjimo Panevėžio skyriaus pirmininkė Rita Jusienė.

Už durų posėdžio baigties laukęs to paties judėjimo narys, labdaros ir paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovas Alvydas Vėberis tikino ir pats tapęs susidorojimo auka.
„Jau penkerius metus vyksta tyrimas ir esu nubaustas netgi įkalinimu už tai, kad įsikišau į Panevėžio teisėsaugos klano darbą. Nukentėjau todėl, kad, kaip fondo vadovas, užstojau vieną globotinį. Padaryti didžiuliai nusikaltimai ir pažeidimai, o bausmė atiteko man“, – tikino daugelį metų teismų slenksčius minantis A.Vėberis.

Prokurorų darbe įžvelgė pažeidimų

„Sekundė“ jau rašė, kad Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės keturmetės dukters tvirkinimu įtariamo Andriaus Ūso bylą turėjęs tirti Panevėžio apylinkės teismas grąžino ją papildyti Vilniaus apygardos prokuratūrai. Panevėžiečiai teisėjai ikiteisminį tyrimą atlikusių prokurorų darbe teigė įžvelgę aiškių ir reikšmingų pažeidimų. Tačiau tokį Apylinkės teismo sprendimą apskundė prokurorai.
Pagrindinis Kauno pedofilijos bylos įtariamasis A.Ūsas yra pareiškęs manantis, kad bylą prokuratūrai grąžinę teisėjai pasidavė Venckų spaudimui.

Pedofilija įtariamas verslininkas tvirtina pats ieškosiantis teisybės, tačiau laukiantis, kada baigsis teismo procesas. Neva todėl, pasak jo, patys Venckai siekia bylą vilkinti.

„Sekundė“