aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė prašo tyrimus, susijusius su Kauno pedofilijos byla ir Drąsiaus Kedžio mirtimi, bei pareigūnų darbo patikrinimus vykdyti laikantis kuo didesnio viešumo, kad būtų išvengta nepagrįstų interpretacijų ir išlaikytas pasitikėjimas teisėsauga. Savo ruožtu policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas pripažįsta, jog kad ir kokios bus vidinio tyrimo išvados, jau dabar faktą, kad dingusiojo nepavyko rasti gyvo, galintis vadinti Kauno policijos darbo nesėkme.
Vizgirdas Telyčėnas
Vizgirdas Telyčėnas
© A.Didžgalvio nuotr.

Pirmadienį šalies vadovė susitiko su laikinuoju generaliniu prokuroru Raimondu Petrausku ir V. Telyčėnu tyrimams, susijusiems su vadinamąja Kauno pedofilijos byla, aptarti. D. Kedys, pernai pareiškęs, kad jo mažametė dukra tapo pedofilų auka, o vėliau tapęs įtariamuoju dėl dviejų žmogžudysčių, balandžio 17 d. buvo rastas negyvas.

Prašo viešinti visą informaciją, kiek leidžia įstatymai

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys po susitikimo žurnalistams sakė, jog, anot šalies vadovės, esminis dalykas yra teisėsaugos institucijų reputacija ir kuo greitesnis tiesos atskleidimas. „Niekas negali nurodyti prokuratūrai, kaip dirbti, kaip greitai bylą baigti ar kada pradėti, tačiau tas susirūpinimas, kuris tvyro visuomenėje, jaudina ir prezidentę“, – teigė jis.

„Kai visuomenė negauna atsakymų iš teisėsaugos institucijų, atsiranda savų interpretacijų, savų atsakymų, teorijų, kaip galėjo kas būti ar nebūti. Prezidentė paragino įstatymų numatytose ribose kuo viešiau, kuo atviriau, kuo profesionaliau ir nešališkiau tirti Kauno įvykių bylas ir pateikti visuomenei kuo išsamesnius atsakymus“, – pažymėjo L. Balsys

Anot jo, visuomenė turi teisę žinoti, pavyzdžiui, kaip buvo vykdoma D. Kedžio paieška, kaip buvo tiriama jo mirties priežastis. Šis priekaištas buvo adresuotas policijai.

Prokuratūra, D. Grybauskaitės žodžiais, turi likti prokuratūra, „viena vertus, nešališka ir nepriklausoma, kita vertus, profesionali, objektyvi ir atvira, kiek tai įmanoma“. Nors įstatymai draudžia atskleisti įvairias operatyvinių tyrimų aplinkybes, tačiau kai apie bylas nuolat diskutuojama visuomenėje ir žiniasklaidoje, esą Generalinė prokuratūra turi kuo greičiau būtų atsakyti į visus klausimus ir atkurti pasitikėjimą.

„Kauno įvykių tyrimas yra ne tik bylos, bet ir testas, išmėginimas visai teisėsaugos sistemai, ne vien policijai ir prokuratūrai. Visuomenės pasitikėjimas tokiu būdu turėtų būti atsakytas tik parodant rezultatus ir atsakant klausimus, kuriais plačiai diskutuojama visuomenėje“, – teigė L. Balsys.

R.Petrauskas apie K.Betingio neatsistatydinimą: žmogaus teisė rinktis

Raimondas Petrauskas
Raimondas Petrauskas
© A.Didžgalvio nuotr.

Per susitikimą su prezidente R. Petrauskas esą pripažino, kad ne visos teisinės priemonės buvo išnaudotos. Vėliau žurnalistams jis teigė, kad konkrečius atsakymus į šį klausimą pateiks tarnybinis patikrinimas. Jį žadama baigti per dvi savaites – perpus greičiau, nei paprastai.

Paklaustas, kaip vertina Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio poziciją, išgirdus siūlymą trauktis iš pareigų, Generalinės prokuratūros vadovas teigė: „Žmogaus teisė rinktis. Pas mus galioja įstatymai. Tai nėra privati įmonė, kad tu man nepatinki ir gali būti laisvas. Buvo pateiktas pasiūlymas, atsakymas buvo neigiamas.“ R. Petrauskas paneigė pareigūno žodžius, neva sakęs jam, kad yra davęs nurodymą atsistatydinti: „Klauskite jo. Nebuvo tokios kalbos.“

Tyrimą žada baigti per 10 dienų

Drąsius Kedys
Drąsius Kedys
© TV3

Tarnybinis patikrinimas pradėtas ir policijoje. Jį žadama baigti per 10 dienų. „Nežiūrint, kokios bus išvados, reikia pripažinti – kadangi D. Kedžio rasti gyvo nepavyko, bent jau aš manau, kad tai yra Kauno policijos darbo nesėkmė“, – žurnalistams sakė V. Telyčėnas.

Anot jo, tyrimas turės įvertinti, kokios yra nesėkmės priežastys – objektyvios ar subjektyvios, kurie konkrečiai pareigūnai neatliko savo pareigų. Išvados, nesusijusios su operatyvine veikla, turėtų būti viešos. „Po tarnybinio patikrinimo spręsime dėl vienų ar kitų pareigūnų kaltės, jei tokia bus“, – teigė generalinis komisaras.

V. Telyčėno žodžiais, D. Kedžio „pagrįstai buvo ieškoma visur“ – tiek Ispanijoje, tiek mūsų šalyje. „Mano turima informacija rodo, kad Lietuvoje buvo pakankamas darbas atliekamas“, – tvirtino jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.