aA
Ispanijos užsienio reikalų ministrė Ana Palacio (Ana Palasijo) antradienį pareiškė, kad Vašingtonas nebegali ilgiau be teismo laikyti įtariamų "al Qaeda" ir talibų kovotojų karinio jūrų laivyno Gvantanamo bazėje Kuboje, ir dar kartą paragino paleisti ten laikomą Ispanijos pilietį.
"Jungtinės Valstijos padarė didelę klaidą dėl Gvantanamo", - sakė A.Palacio televizijos kanalui "Telecinco".

Gvantanamo bazėje iš viso laikoma maždaug 660 belaisvių iš 42 valstybių. Visi jie buvo suimti Afganistane arba Pakistane 2001-ųjų pabaigoje ir laikomi "priešo kovotojais", susijusiais su teroristų tinklu "al Qaeda", kaltinamu dėl rugsėjo 11-osios išpuolių JAV.

A.Palacio teigiamai įvertino pirmadienį JAV Aukščiausiojo teismo priimtą nutarimą išnagrinėti apeliacijas, kurias pateikė Gvantaname laikomų dviejų Britanijos, dviejų Australijos ir dvylikos Kuveito piliečių advokatai.

Madridas reikalauja išlaisvinti Gvantaname kalinamą 29-erių metų Hamedą Abderrahamą Ahmedą (Hamedą Abderahamą Ahmdedą), kuris yra kilęs iš Ispanijos anklavo šiaurinėje Maroko dalyje Seutos.

Pasak A.Palacio, Ispanija, kuri buvo viena ištikimiausių JAV sąjungininkių kare su Iraku, yra įsitikinusi, kad šią problemą galima greitai išspręsti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.