aA
Lietuvos aplinkosaugininkai, kartu su kariškiais Karinių jūrų pajėgų laivu "Dzūkas" antradienį patruliavę Lietuvos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje, patikrino latvių žvejybinį laivą "Sakta", kuris, kaip įtariama, žvejojo Lietuvos vandenyse.
Kaip BNS sakė Klaipėdos regioninio aplinkos apsaugos departamento vadovas Kęstutis Šiliauskas, buvo pastebėti keli Latvijos žvejybiniai laivai, kurie žvejojo, Lietuvos pareigūnų nuomone, Lietuvos ekonominėje zonoje.

"Kaip žinoma, Lietuvos ir Latvijos sutartis dėl jūros sienos ir ekonominės zonos nėra ratifikuota Latvijoje, todėl ekonominėje zonoje yra ginčytinų vietų. Mums dėl to kyla nemažai sunkumų", - sakė K.Šiliauskas.

Jo teigimu, aplinkosaugos pareigūnai ir kariškiai buvo įlipę į latvių laivą. Latvijos žvejai atsakė į klausimus, pateikė leidimą žvejoti, parodė sugautą laimikį, buvo pagal visas taisykles išmetę tinklus. Laivo įgula tikino, kad žvejoja Latvijos ekonominėje zonoje. Per radiją susisiekę su Latvijos pasieniečiais, žvejai gavo rekomendaciją likti savo vietoje.

Pasak K.Šiliausko, apžiūrėję latvių laivą, aplinkosaugos pareigūnai nusprendė iš jo pasitraukti. Krašto apsaugos ministerijos pranešimu, po patikrinimo aplinkos apsaugos inspektorių prašymu latvių laivas buvo išlydėtas iš Lietuvos ekonominės zonos.

Klaipėdos regioninis aplinkos apsaugos departamentas pagal sutartį su Karinėmis jūrų pajėgomis ir Karinėmis oro pajėgomis periodiškai patruliuoja ekonominę zoną kariškių laivuose ar sraigtasparniais.

Praėjusį dešimtmetį po ilgų derybų pasirašyta Lietuvos ir Latvijos sutartis dėl valstybės sienos jūroje ir ekonominės zonos buvo ratifikuota tik Lietuvos Seime. Latvijos parlamento politikai kol kas atsisako ratifikuoti sutartį, motyvuodami tuo, kad sutartis gali pažeisti Latvijos žvejų interesus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.