aA
Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje nebus galima rengti masinių renginių - mitingų, eitynių demonstracijų. Kapinės turės būti įamžintos nepamirštant ir kitų svarbių kvartalo istorinių akcentų.
Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje bus draudžiami renginiai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokiems esminiams akcentams, pasak Vyriausybės kanclerio, pirmadienį pasitarime pritarė ministrų kabineto nariai. Dabar savivaldybė, remdamasi principinėmis nuostatomis, turėtų pradėti rengti bendrąsias konkurso sąlygas ir paskelbti tarptautinį konkursą žydų kapinių sutvarkymui ir įamžinimui.

Pasak D. Matulionio, kapinių teritorijos ribos nebus pažymėtos, nes dėl jų iki galo nėra sutariama. "Mes manome, kad jos yra mažesnės, žydų organizacijos mano, kad didesnės, bet yra priimtas kompromisinis sutarimas dėl nekvestionuojamos zonos", - sakė Vyriausybės kancleris.

Jo teigimu, sutarta, kad teritorijoje negalės būti sodinami dideli medžiai, siūloma panaikinti apatinėje Sporto rūmų terasoje esančią automobilių statymo aikštelę.

"Masiniai renginiai - demonstracijos, mitingai - teritorijoje negali būti rengiami, bet tai turi likti vieša erdve, taigi patekimas į Sporto rūmus turi būti užtikrintas", - aiškino D. Matulionis.

Pasak Vyriausybės kanclerio, įamžinant žydų kapines turi atsispindėti ir kiti istoriniai kvartalo akcentai, ten netoliese buvusios Karmelitų kapinės, šv. Teresės bažnyčia, pažymėta, kad Sporto rūmuose buvo Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas.

Ar kapinių vietą reikia žymėti paminklu, monumentu, D. Matulionio teigimu, yra architektų meninės išraiškos klausimas.

"Manau, lėšų ir pačiam konkurso parengimui, ir vykdymui būtų galima pritraukti iš tarptautinių, verslo organizacijų", - sakė Vyriausybės kancleris.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.