aA
Pirmalaikiai Seimo rinkimai kartu su kitąmet vyksiančiais savivaldos rinkimais būtų proga ne tik suformuoti naują koaliciją ir taisyti dabartinių valdančiųjų klaidas, bet ir leisti išrinktai valdžiai pačiai sudaryti kitų metų biudžetą, o ne vadovautis ankstesniųjų planais. Dabar, kai Seimo rinkimai vyksta rudenį, naujos kadencijos parlamentarams metų pabaigoje iš esmės lieka tik patvirtinti valstybės pajamų ir išlaidų projektą.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Iniciatyvų Seimą rinkti pavasarį būta ir anksčiau, tačiau jų data taip ir nebuvo perkelta. Pagal Konstituciją, eiliniai Seimo rinkimai rengiami kadencijos pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

„Nematome kitos alternatyvos, kaip tik siūlyti surengti kitais metais su savivaldos rinkimais pirmalaikius Seimo rinkimus“, – V. Andriukaitis pirmadienį teigė spaudos konferencijoje, primindamas savaitgalį Socialdemokratų partijos tarybos priimtą sprendimą.

Anot parlamentaro, jei nėra kitų sąlygų naujai daugumai suformuoti, reikėtų priešlaikinių rinkimų. Be kita ko, tai leistų sutaupyti šiek tiek pinigų ir išvengti kasmetinio balsavimo maratono. Mat kitąmet bus renkamos savivaldybių tarybos, 2012 m. – Seimo nariai, 2014 m. – vėl savivaldybių tarybų nariai, europarlamentarai ir prezidentas. „Lietuvai tiek rinkimų aiškiai per daug, tai yra žmonių varginimas. Siūlyčiau sutapatinti savivaldybių tarybų ir Seimo kadenciją“, – kalbėjo socdemas.

V. Andriukaičio žodžiais, rinkimų datos perkėlimas taip pat „ištaisytų padėtį, kuri tęsiasi nuo 1992 m., kai dėl tuomečio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio vadovaujamų radikaliųjų Sąjūdžio deputatų veiksmų Lietuva pateko į krizę ir teko rinkimus organizuoti rudenį“. Taip esą buvo sugriautas biudžetinių metų ciklas – „ateina nauja dauguma, netenka galimybės vienus metus keisti biudžetą, nustatyti šalies prioritetus.“

Socialdemokratų nuomone, dabartinė valdančioji dauguma yra „visiškai paralyžiuota, susiskaldžiusi ir jos praktiškai nėra“. Tarp partijų esą atsivėrė didžiuliai prieštaravimai, jos nesugeba įgyvendinti Vyriausybės programos.

Kaip charakteringą pavyzdį V. Andriukaitis nurodė pastarosiomis dienomis ne kartą nuskambėjusius aštrius Tautos prisikėlimo partijos lyderio Arūno Valinsko komentarus apie prezidentę Dalią Grybauskaitę. „Vienas iš koalicijos lyderių grubiausiu būdu įžeidžia prezidentę, o kitos partijos tyli lyg vandens į burną prisisėmusios ir vaidina, lyg nieko neįvyko. Kitos partijos greičiausiai tyliai smerkia A. Valinsko akibrokštą, bet bijodamos netekti balsų, „pragmatiškais“ motyvais besivadovaudamos, demonstruoja olimpinę ramybę“, – kalbėjo parlamentaras.

Anot jo, nauja valdančioji dauguma turėtų būti formuojama pagal tris principus. Partijas turėtų vienyti pirmaeilių veiksmų programa – joms tektų derintis prie trijų opozicinių partijų parengtos alternatyvios Vyriausybės programos. Taip pat reikėtų aiškiai užsitikrinti daugiau nei 71 parlamentaro paramą ir įsipareigoti „skubiai ištaisyti klaidas“, kurias esą padarė dabartiniai valdantieji.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.