aA
Nuo šių metų pradžios Seimas užsienio kelionėms išleido daugiau nei pusantro milijono litų, kurių didžioji dalis - l mln. 93 tūkst. litų - išleista parlamentarų komandiruotėms į užsienį. Pasak dienraščio "Respublika", brangiausiai iš visų tarptautinio parlamentinio bendradarbiavimo struktūrų kainavo Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.
Lėktuvas
Lėktuvas
Lietuvos parlamentarai, važinėdami į jos posėdžius, "išleido" 182 tūkst. litų.

142 tūkst. litų išleista važiuojant į Europos Konventą, kur diskutuota dėl būsimos Europos Sąjungos konstitucinės sutarties.

Kelionės į kitas tarptautines institucijas Seimui kainavo gerokai pigiau. Pavyzdžiui, parlamentarai į NATO Parlamentinę Asamblėją pravažinėjo 56 tūkst. litų, į Baltijos šalių Asamblėją - 49 tūkst. litų, reguliarūs Lietuvos stebėtojų vizitai į Europos Parlamentą Seimui kainavo 32 tūkst. litų.

Atskirų Seimo narių komandiruotėms parlamentas per šiuos metus išleido 562 tūkst. litų.

Šių metų Seimo biudžete kanceliarijos darbuotojų ir parlamentarų užsienio kelionėms iš viso numatyta 2,239 mln. litų.

Absoliutus rekordininkas tarp Seimo narių pagal išlaidas užsienio kelionėms - Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis. Jo komandiruotėms jau išleista 100 tūkst. litų.

Šis Seimo narys vadovauja Seimo Europos reikalų komitetui, todėl itin dažnai važiuoja į Europos Konvento posėdžius, kitas tarptautines institucijas. VAndriukaitis šiemet jau buvo 32 užsienio komandiruotėse, ten jis praleido net 105 dienas.

Kiti keliautojai Seimui kainuoja gerokai pigiau. Liberalcentristo Algirdo Griciaus komandiruotėm atsiėjo beveik 44 tūkst litų, socialdemokrato Gedimino Kirkilo, vadovaujančio Seimo Užsienio reikalų komitetui, - 43 tūkst. litų, kito liberalcentristo Jono Čekuolio - 41 tūkst. litų.

Seimo kanceliarijos duomenimis, Seimo vadovas Artūras Paulauskas šiemet vyko į 10 komandiruočių, kuriose praleido 40 dienų. Valstybei tai atsiėjo beveik 39 tūkst. litų.

Pigiausia - 217 litų - buvo Konservatorių frakcijos nario Jurgio Razmos komandiruotė. Šiemet jis buvo išvykęs tik į viena komandiruotę. Nedaug komandiruotėms mokesčių mokėtojų pinigų išleido socialliberalas Juozas Palionis, socdemai Petras Papovas bei Nikolajus Medvedevas.

Kai kurie Seimo nariai į užsienį vyksta gana dažnai, bet jie stengiasi ten važiuoti už kviečiančiosios pusės ar reginių šeimininku, o ne Seimo pinigus. Pavyzdžiui, buvęs konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis šiemet jau buvo 18 komandiruočių, jose praleido 61 dieną, tačiau Seimo biudžetui tai tekainavo 6000 litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.