aA
Izraelio vyriausybė svarsto, kokių teisinių žygių imtis prieš Vokietijos pieno produktų gamintoją "Humana Milchunion", nuo kurios specialaus sojos pieno, kaip spėjama, Izraelyje mirė trys kūdikiai ir dar kelios dešimtys sunkiai susirgo.
Vaikas, langas
Vaikas, langas
Šiuo produktu Izraelyje prekiaujančiai didmenininkei "Remedia" gresia ieškiniai dėl daugiau kaip 200 mln. eurų dydžio kompensacijos.

Pastaraisiais mėnesiais Izraelyje šiuo sojos pienu buvo maitinama apie 5 tūkst. vaikų. "Humana" užtikrina, kad Vokietijoje parduodamas sojos pienas nėra pavojingas sveikatai, nes gaminamas pagal kitą receptūrą.

Du izraeliečiai pirmadienį įteikė Tel Avivo teismui ieškinius dėl atitinkamai 1 mlrd. šekelių (192 mln. eurų) ir 115 mln. šekelių (maždaug 21,2 mln. eurų) kompensacijos už žalą, kurią dėl tikriausiai nekokybiško produkto patyrė vaikai ir jų tėvai.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį apkaltino "Remedia" ir "Humana" administraciją pakeitus produkto receptūrą, nesuderinus su ja. "Humana" ginasi nuo priekaištų, sakydama, jog produkto sudėtis buvo pakeista jos partnerės "Remedia" prašymu. Anot vietos žiniasklaidos, sojos piene, skirtingai negu nurodyta ant etiketės, visiškai nebuvo vitamino B1. Dėl to kūdikiams per kelis mėnesius išsivystė didelė avitaminozė ir atsirado sunkiausių centrinės nervų sistemos sutrikimų.

"Humana" sojos pieno tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti antradienį.

Vokietijos pieno produktų gamintojos teigimu, ji yra "labai susirūpinusi" ir nedelsiant ėmėsi visų reikiamų žingsnių situacijai išsiaiškinti. Šiuo metu, pasak jos, dar neįrodyta, kad kūdikių negalavimus iš tikrųjų sukėlė kūdikių maistas iš košeriškai perdirbto pieno.

Įmonių grupė "Humana Milchunion", jos pačios teigimu, yra antra pagal dydį pieno produktų gamintoja Vokietijoje. Kooperaciniu pagrindu veikiančiame ir 17 įmonių turinčiame koncerne dirba 3 tūkst. darbuotojų. Jo pirmo pusmečio apyvarta siekė 1,31 mlrd. eurų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.