aA
JAV Aukščiausiasis teismas pirmadienį nusprendė nagrinėti Afganistano karo belaisvių apeliacijas dėl neteisėto jų kalinimo JAV karinio jūrų laivyno Gvantanamo bazėje, Kuboje.
Teismas
Teismas
Tai pirmas kartas, kai šis teismas nagrinės bylą, susijusią su prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos vykdoma kovos su terorizmu politika.

Teismas nusprendė peržiūrėti ankstesnį nutarimą, kad JAV teismai negali nagrinėti skundų, kuriuos pateikė belaisviai, kalinami nepateikus oficialių kaltinimų ir neturintys galimybės susisiekti su savo šeimomis arba advokatais.

Aukščiausiasis teismas nusprendė kitais metais išnagrinėti ieškovų argumentus ir iki birželio pabaigos paskelbti savo sprendimą.

Teisme bus nagrinėjamos dviejų Britanijos, dviejų Australijos ir 12-os Kuveito piliečių apeliacijos. Skundus pateikę asmenys dabar kalinami Gvantanamo bazėje, kur iš viso laikoma maždaug 660 Afganistano karo belaisvių iš daugiau nei 40 šalių.

Aukščiausiasis teismas pranešė, kad jis spręs, ar JAV "teismų jurisdikcijai priklauso bylos, susijusios su užsienio piliečių, kurie buvo suimti dėl priešiškų veiksmų užsienyje ir yra kalinami karinio jūrų laivyno Gvantanamo bazėje Kuboje, skundais".

Jungtinės Valstijos Gvantaname kalinamus asmenis laiko priešo kovotojais ir atsisako suteikti jiems karo belaisvių statusą, kuris garantuotų šiems žmonėms tam tikrą teisinę apsaugą pagal Ženevos konvenciją. Kai kuriuos jų ketinama teisti karo tribunoluose.

Gvantanamo bazėje laikomi belaisviai buvo suimti po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių JAV, kai Vašingtonas pradėjo karą su Talibano vyriausybe ir "al Qaeda" tinklo nariais Afganistane. Pirmieji belaisviai į Gvantanamą buvo atplukdyti 2002 metų sausį.

16-os belaisvių advokatai tvirtina, kad belaisvių laikymas nepateikus jiems konkrečių kaltinimų ir nesuteikus teisinės apsaugos prieštarauja JAV Konstitucijai ir tarptautinės teisės normoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.