aA
Pirmadienį Lenkijai laidojant pirmąjį Irake žuvusį savo kariškį, prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) pažadėjo, kad lenkų kariai tęs šioje Persijos įlankos šalyje pradėtą misiją.
Lenkijos kariai Irake
Lenkijos kariai Irake
© EPA-ELTA
"Mes tęsime savo misiją ir įvykdysime savo įsipareigojimus", - sakė A.Kwasniewskis per 44-erių metų majoro Hieronimo Kupczyko (Heronimo Kupčiko) laidotuves.

"Mes esame patikimi, tvirti ir prognozuojami sąjungininkai bei partneriai", - sakė A.Kwasniewskis per laidotuves, į kurias susirinko keli tūkstančiai žmonių.

H.Kupczyckas buvo palaidotas Lenkijos šiaurės vakarinėje dalyje esančiame Ščecino mieste, kur dislokuota 12-oji mechanizuota divizija, kurioje jis tarnavo prieš išvykdamas į Iraką.

H.Kupczykas žuvo praėjusį ketvirtadienį 40 km į šiaurės rytus nuo Kerbelos miesto, kai nežinomi užpuolikai apšaudė keturių karinių automobilių koloną, kurioje važiavo 15 karių.

Kariniam orkestrui grojant Lenkijos himną, A.Kwasniewskis pranešė apie velioniui skirtą vieną aukščiausių Lenkijos karinių apdovanojimų, o gynybos ministras Jerzys Szmajdzinskis (Ježis Šmaidzinskis) paskelbė, kad jam po mirties suteikas pulkininko leitenanto laipsnis.

Lenkijos kariai kartu su Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos pajėgomis dalyvavo kare, kurio metu prieš septynis mėnesius buvo nuverstas Sadamas Huseinas.

Dabar lenkai vadovauja tarptautinėms 9 tūkst. karių pajėgoms, patruliuojančioms sektoriuje Irako centre ir pietuose. Šioje naftos turtingoje valstybėje dislokuota iš viso 2 350 Lenkijos karių, kurie po JAV, Didžiosios Britanijos ir Italijos sudaro ketvirtą pagal dydį karinį kontingentą.

Lenkijos vadovaujamose pajėgose tarnauja kariai iš Lietuvos, Ukrainos, Ispanijos, Bulgarijos, Kazachstano, Dominikos Respublikos, Salvadoro, Hondūro, Nikaragvos.

Neseniai Lenkijoje atliktos visuomenės nuomonės apklausos rezultatai rodo, kad 57 proc. respondentų nepritaria lenkų karių misijai Irake, tuo tarpu rugsėjo mėnesį prieš šią misiją pasisakė 53 proc. lenkų. Dabar lenkų karių misiją Irake palaiko tik 37 proc. apklaustųjų, nors dar prieš mėnesį jų buvo 40 procentų.

Karinėse operacijose užsienyje lenkų kariai dalyvauja jau daugiau kaip 50 metų. Per tą laiką šiose misijose jau žuvo 47 lenkai, tačiau dauguma - autoavarijose. Šiuo metu užsienyje tarnybą eina maždaug 4 tūkst. lenkų karių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.