aA
Gruzijos prezidentas Eduardas Ševardnadzė ir Adžarijos autonominės respublikos lyderis Aslanas Abašidzė mitinge Batumyje pareiškė susivieniję prieš opoziciją, reikalaujančią šalies vadovo atsistatydinimo. Gruzijos opozicija pirmadienį nuo 21 valandos prieš parlamentą pradeda bado streiką, reikalaudami, kad prezidentas ir vyriausybė atsistatydintų, o parlamento rinkimų rezultatai būtų paskelbti negaliojantys ir paskirti nauji rinkimai.
Opozicijos mitingas Gruzijoje
Opozicijos mitingas Gruzijoje
© EPA-ELTA
Bado akcijoje dalyvaus blokų "Nacionalinis judėjimas" ir "Burdžanadzė - demokratai" nariai.

E.Ševardnadzė į Batumį atvyko sekmadienį, tikėdamasis Vakarų Gruzijoje užsitikrinti paramą, nes Tbilisyje jau keletą dienų vyksta daugiatūkstantiniai mitingai, kuriuos rengia lapkričio 2 dieną vykusių parlamento rinkimų rezultatais nepatenkinta opozicija, kaltinanti valdžią jų klastojimu.

Mitingas priešais parlamento pastatą tebevyksta. Jame, policijos vertinimu, dalyvauja apie 2 000 žmonių. Pertraukose tarp oratorių pasisakymų susirinkusieji, kai nustoja lyti, dainuoja ir šoka. Jokių incidentų jau trečią parą vykstančiame mitinge neužfiksuota.

Pirmadienį viena iš opozicijos lyderių, parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė, Tbilisyje susitikusi su Izraelio, JAV, Turkijos, Vokietijos, Italijos diplomatinių misijų, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos misijos vadovais, pranešė, kad Gruzijos opozicija pradeda rinkti parašus po kreipimusi į Konstitucinį Teismą, kad šis lapkričio 2 dieną vykusius parlamento rinkimus paskelbtų negaliojančiais.

Pasak parlamento pirmininkės, nesėkmingai pasibaigus išvakarėse vykusiam opozicijos lyderių ir prezidento susitikimui, "pasaulio bendrija lieka vienintelė jėga, galinti suvaidinti pozityvų vaidmenį Tbilisyje vykstančiuose procesuose".

Ambasadoriai susitikime sakė negalį kištis į Gruzijos vidaus reikalus, tačiau išreiškė pageidavimą, kad "krizinė padėtis Tbilisio centre būtų sureguliuota vadovaujantis teisinėmis normomis ir opozicijos bei valdžios santarvės pagrindu". Diplomatinių misijų vadovai antradienį ketina susitikti su E.Ševardnadze.

Gruzijos centrinės rinkimo komisijos duomenimis, gautais suskaičiavus daugiau kaip 98 proc. biuletenių, lapkričio 2 dieną vykusiuose parlamento rinkimuose pirmauja valdžios blokas "Už naująją Gruziją!", surinkęs 20,9 proc. rinkėjų balsų. Antrojoje vietoje yra A.Abašidzės Demokratinio atgimimo sąjunga, gavusi 19,6 proc. balsų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.