aA
Apie Kauno psichiatrijos ligoninės padalinio Muitinės gatvėje iškeldinimą pirmąkart pradėta kalbėti prieš gerą dešimtmetį.
Šiemet Vyriausybė jau numatė eilutę biudžete konkrečiai šiam projektui finansuoti. Ligoninės iškėlimui į ligoninę S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje ir istorinio pastato rekonstrukcijai reikia beveik 20 milijonų litų. Tačiau kitų metų biudžete numatoma skirti tik pusę milijono litų.

Dabar Kauno psichiatrijos ligoninės padalinys įsikūręs viename vertingiausių senamiesčio pastatų. Spėjama, kad šis pastatas galėjo būti kunigaikščių rezidencija. Atlikus ekspertizę, paaiškėjo, jog pastatui būdingi itin reti puošybos elementai, todėl pastatas prilygsta Perkūno namui.

Sąlygos besigydantiems šioje ligoninėje toli gražu neatitinka reikalavimų. Tačiau rekonstruoti patalpas taip, kad jos tiktų medicininei įstaigai negalima, mat statinys įrašytas į kultūros paveldo sąrašą.

Apskrities vyriausias gydytojas sutinka, kad pacientus geriausia būtų iškelti į kitą vietą, tačiau, jo teigimu, tai turi būti daroma nuosekliai, nepažeidžiant pacientų interesų. Ligoniai turėtų būti perkeliami į ne prastesnes sąlygas nei gyvena dabar.

Be to, nereikėtų pacientų išskirstyti po įvairias psichiatrijos ligonines, bet išplėsti būtent S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančios ligoninės patalpas. „Būtent dėl to ligoninės rekonstrukcijai reikalinga suma – 6 milijonai litų, didesnė nei norėtųsi politikams“, - teigia G.Čeida.

Nors miesto Taryba pritarė, kad pastate būtų įkurtas Kauno dailės institutas bei Kauno istorijos muziejus, vietoj visam projektui reikalingų beveik 20 – ties milijonų litų Vyriausybė kitų metų biudžete numačiusi pusę milijono. Tačiau pažadėta, kad „atidarius“ eilutę specialiai šiam projektui, lėšų gauti bus paprasčiau. Minėtų pusės milijonų užteks kitos ligoninės, į kurią ruošiamasi iškelti pacientus, rekonstrukcijos projektavimui.

Apskrities vyriausias gydytojo manymu, projektą finansuoti turėtų ne vien Vyriausybė. lėšų reikėtų prašyti ir iš ES fondų, dalį reikiamos sumos galėtų skirti savivaldybė.

Kaip teigiama, perkėlimo procesą labiausiai ir stabdo lėšų stygius. Vyriausybė numačiusi projektą finansuoti dalimis, nežinia ar skirs lėšų Europos fondai bei miesto savivaldybė, todėl optimistinėmis prognozėmis įkurtuves dariaus ir Girėno gatvėje bus galima švęsti 2005 metais.

Kauno radijo ir televizijos žinių tarnyba