aA
Parlamentinė komisija, tirianti galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, artimiausiomis dienomis Generalinei prokuratūrai pateiks oficialų prašymą perduoti kai kuriuos ikiteisminio tyrimo dėl grasinimo prezidentui duomenis.
Pimadienį parlamentinės komisijos pirmininkas Aloyzas Sakalas lankėsi Generalinėje prokuratūroje pas generalinį prokurorą Antaną Klimavičių.

A.Klimavičius BNS sakė, kad prokuratūra negalės pilnai įvykdyti prašymo, nes kai kurie duomenys yra dar nepatikrinti, taip pat paviešinti turimos informacijos nenorima tyrimo taktikos sumetimais.

Žurnalistų kalbintas iš prokuratūros išeinantis A.Sakalas žurnalistams sakė, kad komisija prokuratūros norėtų gauti du per kratą savaitgalį bendrovės "Avia Baltika" biure Kauno rajone, Karmėlavoje rastus dokumentus, tačiau konkrečiai dokumentų neįvardijo.

Parlamentrinė tyrimo komisija aiškinsis, už ką prezidentas Rolandas Paksas suteikė Lietuvos pilietybę 1,2 mln. litų rinkimų kampanijai paaukojusiam "Avia Baltika" vadovui Jurijui Borisovui, bei galimus prezidento įsipareigojimus finansiniams rėmėjams.

Komisija taip pat ketina domėtis prezidento reakcija dėl VSD pažymų, santykiais su VSD vadovu, Remigijaus Ačo paskyrimo nacionalinio saugumo patarėju aplinkybėmis, prezidento patarėjų atrankos kriterijais ir prezidento atsakomybe už jų veiklą, patarėjų kontaktais su abejotinos reputacijos asmenimis, patarėjų įtaka privačių struktūrų veiklai ir privatizavimui, slaptos informacijos apsauga Prezidentūroje, bendrovės "Avia Baltika" veikla ir Rusijos viešųjų ryšių kompanijos "Almax" vaidmeniu Lietuvos politikoje, finansinėmis operacijomis terorizmui remti, kontrabanda ir pinigų plovimu, užsienio žvalgybų bandymais ieškoti kontaktų valdžios sluoksniuose, išskirtinių sąlygų už atlygį verslui sudarymu.

Konstitucinis Teismas (KT) po savaitgalį vykusių posėdžių pirmadienį nusprendė priimti tirti parlamentarų prašymą ištirti, ar prezidentas teisėtai suteikė pilietybę savo rinkimų kampanijos didžiausiam finansiniam rėmėjui J.Borisovui.

Parlamentrai prašo ištirti, ar prezidento dekretas dėl Lietuvos pilietybės suteikimo išimties tvarka jo dosniausiam rinkimų kampanijos finansuotojui J.Borisovui nepažeidė Konstitucijos ir Pilietybės įstatymo.

Manoma, kad KT nutarimas bus paskelbtas iki Šv.Kalėdų. J.Borisovas anksčiau turėjo Lietuvos pilietybę, bet jos atsisakė, siekdamas gauti Rusijos pilietybę, vėliau vėl pasiprašė padaromas Lietuvos piliečiu, neatsisakant Rusijos pilietybės.

Šiemet balandį prezidentas R.Paksas jam suteikė Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Be to, J.Borisovui išimties tvarka teikiant pilietybę nebuvo atsiklausta teisėsaugos institucijų nuomonės apie kandidatą.

Praėjusį savaitgalį Valstybės saugumo departamentas išslaptino šių metų kovą darytą įrašą, kuriame J.Borisovas kalba apie kažkokią sutartį su prezidentu, piktinasi, jog ji nėra vykdoma ir vadina prezidentą "politiniu lavonu".

Praėjus mėnesiui po šio pokalbio prezidentas suteikė J.Borisovui pilietybę išimties tvarka.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.