aA
Europos Sąjungos (ES) durys nėra uždarytos europinius siekius turinčioms valstybėms, teigė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis tarptautinėje konferencijoje Kijeve "Platesnė Europa: bendradarbiavimo per sieną stiprinimas Vidurio ir Rytų Europos regione".
Antanas Valionis
© ELTA
Pasak A. Valionio, būtina didinti rytinių kaimynų supratimą apie narystės ES reikalavimus, skatinti demokratizacijos procesą, administracinę reformą, ekonomikos liberalizavimą, plėtoti teisingumo ir vidaus reikalų politiką, stiprinti bendradarbiavimą ekonomikos bei infrastruktūros srityje.

"Tai sukurtų regioninę dinamiką tarp naujųjų Sąjungos narių ir jų artimiausių kaimynų", - konferencijoje teigė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad Ukraina yra ta šalis, kuri gali gauti daugiausiai naudos iš ES "Naujųjų kaimynų" politikos ir supažindino su Lietuvos pasiūlymais, kuriais siekiama stimuliuoti politikos Ukrainos atžvilgiu Sąjungoje formavimą.

Po konferencijos ministras susitiko su Europos Komisijos nariu užsienio santykiams Christopheriu Pattenu (Kristoferiu Patenu).

Pirmąją vizito dieną, sekmadienį, A. Valionis susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru Konstantinu Griščenka, su kuriuo aptarė šalių prekybinio ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas Lietuvai tapus ES nare, galimybes artimiausiu metu baigti derybas dėl kelių svarbių sutarčių.

Ypatingą dėmesį A. Valionis skyrė Lietuvos deryboms su Ukraina, šios stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją kontekste. Ministras pakartojo Lietuvos prašymą sumažinti tarifus kai kurioms į Ukrainą eksportuojamoms šalies prekėms.

Ministras taip pat susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmuoju pavaduotoju Europos integracijos klausimams Aleksandru Čalu. Šiame susitikime, be dvišalių ekonominių klausimų, buvo gvildenami ir įvairūs išsiplėtusios ES santykių su Ukraina aspektai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.