aA
Ketvirtadienį britas nuo Peru pakrantės leidosi į kelionę per Ramųjį vandenyną į Australiją.
53 metų Jimas Sheckdaras ketina įveikti 8,5 tūkstančio jūrmylių (13,6 tūkstančio kilometrų) trasą per šešis mėnesius. Jis plaukia septynių metrų ilgio valtimi.

Jeigu J.Sheckdarui pavyks įgyvendinti savo sumanymą, tai bus ilgiausia "solinė" kelionė per Ramųjį vandenyną. Irkluotojas apskaičiavo, jeigu jis plauktų tiesiai, tai turėtų įveikti 12 782 kilometrus. Bet J.Sheckdaras ketina pasinaudoti palankiomis vandenyno srovėmis. Todėl iš pradžių jis plauks į šiaurę, o tik po to pasuks į pietus.

Prieš tris mėnesius gelbėtojams pavyko išgelbėti du kitus drąsuolius, taip pat mėginusius pavieniui įveikti Ramųjį vandenyną.

Didžiosios Britanijos pilietis Andrew Hasley buvo surastas už 1920 kilometrų į pietryčius nuo Havajų tepraėjus septynioms valandoms po to, kai jis radijo bangomis pasiuntė nelaimės signalą. A.Hasley ketino per aštuonis mėnesius nuplaukti nuo San Diego iki Australijos, bet jam baigėsi maisto atsargos.

Prancūzą Joe Le Guriną pavyko surasti praėjus trims dienoms po nelaimės signalo. Jis buvo išgelbėtas, kai įveikė trečdalį trasos nuo Velingtono Naujojoje Zelandijoje iki Horno kyšulio Čilėje. Prancūzui teko amputuoti aštuonis pirštus.

J.Sheckdaras gabenasi maisto aštuoniems mėnesiams. Jo valtyje yra keli palydoviniai identifikatoriai. Irkluotojas taip pat turi palydovinio ryšio telefoną pokalbiams su žmona ir dukromis Anglijoje.

J.Sheckdaras yra Europos Sąjungos konsultantas valdymo reikalams. Leistis į šią kelionę jis ryžosi, per 64 dienas įveikęs 4821 kilometro nuotolį per Atlantą. Bet tada jis plaukė ne vienas, o su bendrakeleiviu.

"Lietuvos rytas"