aA
"Mūsų akcija parodė, kad mūsų nacija sugeba apsiginti. Mes tikimės, kad mūsų teismas virs Ukrainos Komunistų partijos teismu", sakė vienas radikalų per megafoną. Po to jis su draugais, kurie atrodė išsigandę ir pavargę, išėjo iš pastato.

Pastatą buvo užėmę 11 žmonių, kurių amžius - nuo 19 iki 24 metų. Tarp jų buvo jauna mergina. Jie išėjo, praeidami pro šviečiančias televizijos lempas ir automatais ginkluotą riaušių miliciją. Po to savo džipais jie buvo nuvežti į vietos milicijos nuovadą.

Grupės nariai sakė esantys anksčiau negirdėtos Nepriklausomos Ukrainos jaunimo grupės nariai. Ketvirtadienį maždaug vidurdienį jie užgrobė komunistų būstinę, tačiau nepaėmė įkaitų. Jie apipylė pastatą benzinu ir grasino jį sudeginti, jeigu jų reikalavimai, įskaitant šios partijos uždraudimą, nebus patenkinti.

Tačiau atėjus nakčiai, radikalai pasidarė lankstesni. Netikėtai jie paklausė, kaip vyriausybės programos projekte, kuris dabar svarstomas parlamente, sprendžiami anksčiau šią dieną iškelti jų politiniai reikalavimai.

Kelios valandos po to, kai du nacionalistai grįžo iš vyriausybės pastato su pareigūnais ir policijos palyda, visa grupė pasidavė.

Kijevo miesto prokuroras Juris Haisinskis "Reuters" pareiškė, kad jo žinyba jau pradėjo baudžiamąjį procesą prieš šią grupę. Jos nariams gresia daugiausiai septyneri metai kalėjimo už tai, kad užėmė legalios organizacijos būstinę.

Įsiveržusi į pastatą, grupė nuplėšė nuo stulpo raudoną komunistinę vėliavą ir pakeitė ją melsvai geltona nepriklausomos Ukrainos vėliava.

Pro langus buvo išmesti lapeliai, reikalaujantys Ukrainos "dekolonizavimo", Rusijos ginkluotųjų pajėgų išvedimo, Komunistų partijos uždraudimo ir Ukrainos pasitraukimo iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.