aA
Vilniaus miesto savivaldybė pastaraisiais metais nesilaikė finansinės drausmės, o jos kaltinimai Vyriausybei, "tariamai neskyrusiai būtiniausių lėšų jų pačių papildomai prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti, yra nepagrįsti", teigia Finansų ministerija.
Trečiadienį Finansų ministerija išplatino pranešimą, kuriame dar kartą patvirtinama, jog sostinės savivaldybė pastaraisiais metais nesilaikė finansinės drausmės, netaupė ir gyveno ne pagal išgales.

Anot pranešimo, ministerija, tęsdama 94 mln. litų fizinių asmenų pajamų mokesčio (FAPM) nepriemokos Vilniaus miesto savivaldybėje priežasčių tyrimą, įsitikino, jog jos vadovų aiškinimai apie sunkią miesto finansinę padėtį, "neva paskatinusią nepaisyti mokesčių įstatymų", nėra pagrįsti.

"Analizuojant mokesčių inspekcijos pateiktą informaciją taip pat pastebėta, kad pastaraisiais metais ypač sparčiai didėjo miesto savivaldybės išlaidos jos darbuotojų darbo užmokesčiui", rašoma pranešime.

Mero atlyginimas tik per 1998 metus padidėjo nuo 24 902 litų per metus iki 42 507 litų, o jam sumokėtų priedų ir priemokų suma išaugo nuo 6 773 litų iki 9 517 litų.

Kaip rašoma pranešime, nors 1999 metų savivaldybės darbuotojų pagrindiniai atlyginimai šiek tiek sumažėjo, išmokėtų priedų ir priemokų daugeliui darbuotojų dar padidėjo. "Tais ūkiui ypač sunkiais metais" Vilniaus savivaldybė įsigijo 8 automobilius.

Nors miesto administracija akcentuoja stokojusi pinigų Vyriausybės nutarimu padidintiems pedagogų atlyginimams, švietimo darbuotojams miesto Valdybos sprendimais buvo mokami ir papildomi pinigai - premijos iki 50 proc. darbo užmokesčio dydžio.

Vilniaus švietimo darbuotojams premijuoti išleista beveik 29 mln. litų. Premijos mokėtos iš būsimųjų metų darbo užmokesčio fondo.

"Finansų ministerija pabrėžia, kad šie savarankiškai prisiimti savivaldybės įsipareigojimai nebuvo pagrįsti savivaldybės biudžeto galimybėmis. Tuo tarpu Vyriausybė, tokių funkcijų ir įpareigojimų savivaldybėms nedelegavusi, nenumatė ir neskyrė lėšų jų pačių prisiimtiems įsipareigojimams finansuoti", rašoma pranešime.

Anot pranešimo, vertinant mokestinę drausmę Vilniaus savivaldybėje ir jai pavaldžiuose ūkio subjektuose, taip pat išaiškėjo, kad dideli įsiskolinimai susidarė ne tik anksčiau minėtose iš savivaldybės biudžeto finansuojamose įstaigose, bet ir jos reguliavimo sričiai priklausančiuose įmonėse.

Vilniaus miesto savivaldybės žinioje esantys ūkio subjektai balandžio 1 dieną buvo nesumokėję 71,5 mln. litų mokesčių, tuo tarpu bendras visų kitų savivaldybių ūkio subjektų įsiskolinimas neviršijo 27 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.