aA
Iš nuskendusio laivo išgelbėtas kubietis berniukas Elianas Gonzalezas (Elianas Gonsalesas), dėl kurio globos teisės kovojo jo giminaičiai Floridoje, trečiadienį po pietų su savo tėvu turi grįžti į Kubą.
Šešiamečio berniuko išvykimui iš šalies paskutinę minutę gali sutrukdyti tik JAV Aukščiausiojo Teismo draudimas. Politizuota kova dėl vaiko likimo tęsėsi 7 mėnesius.

E. Gonzalezo išvykimas sutampa su JAV Kongreso iniciatyva palengvinti 4 dešimtmečius trunkantį ekonominį embargą komunistinei Kubai.

Elianas kartu su motina ir kitais kubiečiais praėjusių metų lapkritį bėgo į JAV. Nuskendus bėglių laivui, žuvo vaiko motina ir dar 10 žmonių, o išgelbėtą Elianą priglaudė jo giminaičiai Majamyje.

Pirmadienį giminaičiai pateikė apeliaciją Aukščiausiajam Teismui. Praėjusią savaitę Atlantos apeliacinis teismas atsisakė peržiūrėti savo sprendimą, kuriuo politinio prieglobsčio suteikimas E. Gonzalezui neturi būti svarstomas.

Apeliacinis teismas informavo, kad jo draudimas Elianui išvykti iš šalies galioja iki trečiadienio 16 val. Jei Aukščiausiasis teismas neišleis naujo uždraudimo, E. Gonzalezas tada galės išvykti į Kubą. Balandžio pradžioje pasiimti vaiko atvykęs jo tėvas Juanas Miguelis Gonzalezas (Chuanas Migelis Gonsalesas) antradienį paragino Aukščiausiąjį Teismą atmesti giminaičių apeliaciją.

Nuo balandžio 22 Elianas yra su tėvu, pamote, netikru broliu ir keliais draugais. Visi jie apgyvendinti netoli Vašingtono.

E. Gonzalezą iš giminaičių namų Majamyje paėmė ir tėvui perdavė federaliniai agentai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.