aA
Nuo pirmadienio V.Kunca turėtų pradėti dirbti I.Degutienės vadovaujamos ministerijos Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktoriumi.

Jis taps vienu svarbiausių pareigūnų, tiesiogiai kuruojančių prieš pusantro mėnesio paliktos "Sodros" veiklą.

Vakar "Kauno dienai" nepavyko pasikalbėti su Ženevoje buvusia ministre, kuri gegužės viduryje viešai kaltino V.Kuncą neveiklumu ir nesugebėjimu organizuoti "Sodros" veiklą, o dabar tam pačiam žmogui patikėjo su "Sodros" priežiūra susijusį postą.

Tačiau šalies profsąjungų lyderis Algirdas Sysas vakar teigė, kad toks įvykių scenarijus jo nestebina, nes apie V.Kuncai numatomą vietą jis žinojęs iš karto po jo atsistatydinimo. Kita vertus, jo nuomone, tai galinti būti savotiška kompensacija buvusiam "Sodros" vadovui, kuris posto neteko tik dėl to, kad "kažkam labai reikėjo atpirkimo ožio".

Jam ne kokį įspūdį palikę ministrės I.Degutienės viešai mesti kaltinimai V.Kuncai dėl vis blogėjančios "Sodros" būklės, nors tai buvusi "ne jo, o ministrės problema".

Iš "Sodros" direktoriaus posto V.Kunca atsistatydino gegužės viduryje - po to, kai Vyriausybės vadovams pateikė juos nemaloniai nustebinusias "Sodros" veiklos šiais metais prognozes.

"Nesulaukėme atsakymo į klausimą, kodėl negerėja įmokų išieškojimas ir jokių pasiūlymų, kaip gerinti mokesčių administravimą", - nepasitenkinimo V.Kunca priežastis tada dėstė I.Degutienė.

A.Sysas pabrėžė, kad po kelių dienų, atsisveikindama su V.Kunca, ministrė kalbėjo jau kitokiais žodžiais.

"Tai tik dar kartą įrodo, kad esama nurodymų iš aukščiau, ir ministrė negali vadovautis savo nuomone ir požiūriu", - komentavo Seimo narys. Jo įsitikinimu, sprendimai dėl "Sodros" buvo politiniai ir nuo V.Kuncos visiškai nepriklausė.

"Jis tegalėjo plėšyti baltinius ant krūtinės ir kuo garsiau rėkti, kad taip elgtis negalima. Tačiau to nedarė. Gal todėl ir buvo pasirinktas kaip atpirkimo ožys, o dabar, kaip kompensacija, jam pasiūlyta dar geresnė vieta", - samprotavo A.Sysas.

Pasak A.Syso, būdamas departamento direktoriumi V.Kunca turėtų uždirbti daugiau negu vadovaudamas "Sodrai". Be to, dabartinis postas esąs kur kas "ramesnis".