aA
Bendrauti su interneto vartotojais premjerui padėjo sūnus.
Interneto vartotojai nesitraukdami nuo kompiuterio pusvalandį galėjo bendrauti su premjeru Andriumi Kubiliumi: vakar jis, kaip Tėvynės Sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko pavaduotojas, pristatė konservatorių informacinės visuomenės kūrimo projektą "e-vėjas" ("elektroninis vėjas") bei atsakė į kelis klausimus.

Pokalbis per internetą vyko TS (LK) būstinėje, sostinės centre. Premjeras buvo gerai nusiteikęs ir neslėpė esąs tos kartos žmogus, kuriam "kompiuteris nėra visiška kasdienybė".

Nusivilkęs švarką ir pakabinęs jį ant kėdės atlošo, A.Kubilius kibo į darbą: kalbėjo apie įsivaizduojamą "visuotinai kompiuterizuotą" Lietuvą, visuomenės kompiuterinį raštingumą, kompiuterizavimo skatinimą, interneto prieinamumą, visuomeninių paslaugų perkėlimą į internetą bei elektroninę Vyriausybę, teikiančią paslaugas per internetą.

Dar gegužę vykusioje konservatorių konferencijoje A.Kubilius teigė, kad naujos partijos programos "Naujas vėjas" pagrindinis šūkis - kompiuterizacija. Vakar A.Kubilius dar kartą pakartojo, jog skaitmeninei ekonomikai reikia kreipti didžiulį dėmesį, nes dabar mes atsiliekame nuo kaimynų estų ir latvių. Jis teigė, kad kitų metų biudžete ketinama iki 30 mln. litų skirti mokyklų ir aukštųjų mokyklų kompiuterizavimui.

Premjeras daug kalbėjo apie visuomenės kompiuterinį raštingumą. "Šalia standartinio gramatinio raštingumo įvesime ir privalomą kompiuterinio raštingumo programą", - sakė A.Kubilius. Jis žadėjo, kad pirmiausia tai savo kailiu patirs valstybės tarnautojai.

Po programos pristatymo A.Kubilius atsakinėjo į interneto vartotojų atsiųstus klausimus. Jam talkino sūnus Vytautas: tėtis atsakinėjo žodžiu, o sūnus spausdino tekstą.

A.Kubilius spėjo atsakyti tik į keturis klausimus. Į klausimą apie biurokratijos sumažinimą premjeras atsakė, kad "elektroninė Vyriausybė" padės pertvarkyti tradicinę biurokratiją ir Vyriausybės darbas taps skaidresnis. Taip pat žadėjo "galvoti apie visas galimybes", kaip sumažinti interneto paslaugų kainą. Teigė, jog gerai kompiuterių srityje nusimanantys studentai galėtų būti "rimta paspirtis" informatikos mokytojams.

Po tiesioginio internetinio pokalbio premjeras bendravo su žurnalistais prie kavos puodelio. Jis teigė beveik automatiškai atsakinėjęs į klausimus ir prisipažino: jeigu būtų tekę tekstą rinkti pačiam, būtų spėjęs atsakyti į perpus mažiau klausimų.