aA
Už elektros energijos tiekimą Italijoje atsakingos bendrovės atstovas spaudai pareiškė, kad sekmadienio rytą bendrovė per keturias sekundes prarado šalies energetinės sistemos kontrolę, o tai sukėlė vadinamąjį "domino efektą" ir elektra dingo beveik visoje šalyje. Dėl avarijos be elektros liko beveik visa Italija - apie 57 milijonai žmonių.
Italijoje dingo elektra
Italijoje dingo elektra
© EPA-ELTA
Elektros energijos tiekimas Italijoje nutrūko ankstų sekmadienio rytą.

Bendrovės atstovas teigė, jog dar per anksti įvardyti masinės avarijos priežastis.

Apie vidurdienį elektros energijos tiekimas buvo atkurtas Italijos sostinėje Romoje ir kitose vietovėse, o kiek anksčiau ir šiaurinėje šalies dalyje.

Negalutiniais duomenimis, elektra dingo išėjus iš rikiuotės dviems aukštos įtampos elektros linijoms, tiekiančioms elektros energiją iš Prancūzijos į Italiją, ir dėl to staiga netekus 6 tūkst. megavatų elektros energijos.

Prancūzijos elektros tinklų bendrovė teigė, jog avarija įvyko dėl to, jog tiekimas paeiliui sutriko keturiuose tinkluose - Šveicarijos ir Italijos, o vėliau ir Austrijos bei Prancūzijos.

Antras gedimas įvyko Šveicarijos tinkluose įvyko 3 val. 25 min. (4 val. 25 min. Lietuvos laiku), o vėliau įvyko dvi avarijos Austrijos linijose, pranešė RTE, remdamasi Europos elektros tinklų ETRANS informacija.

Vienos stambiausių Šveicarijos elektros bendrovių ATEL atstovas teigė, kad dar ne laikas ieškoti kaltų, tačiau sutiko, kad sutrikimai Šveicarijos tinkluose turėjo įtakos avarijai.

Incidentas įvyko tuomet, kai Italijos sostinėje vyksta "Baltosios nakties" šventė, ir miesto gatvėse buvo šimtai tūkstančių žmonių. Romoje muziejai ir parduotuvės turėjo dirbti visą naktį. Visoje šalyje sustojo maždaug 110 traukinių.

Šalies sostinėje neveikė metropolitenas ir daugelis žmonių įstrigo po žeme, tačiau televizija, turinti elektros tiekimo avarijos atveju šaltinius, dirbo.

Valdžia kreipėsi į gyventojus, prašydama be reikalo nesinaudoti telefonais.

Šiemet - jau ketvirta milžiniška avarija pasaulyje

Italiją ištikusi elektros energijos avarija yra viena didžiausių šalies istorijoje. Be elektros energijos liko visa šalis, išskyrus mažą Sardinijos salą, turinčią autonomišką elektros energijos sistemą.

Italiją ištikusi avarija jau devintoji pasaulinėje masinių elektros energijos sutrikimų istorijoje, o šiemet tai net ketvirta milžiniška avarija pasaulyje.

Pirmoji stambi elektros energijos avarija įvyko 1965 JAV, nuo jos nukentėjo rytinės JAV valstijos, o elektros 12 valandų neteko 30 milijonų žmonių.

1977 metų karštą rugpjūčio naktį be elektros liko Niujorko miestas, avarija sukėlė chaosą ir masinius plėšimus, patirti milijoniniai nuostoliai.

1996 metais karščiausią metų dieną rugpjūčio 10 sutrikus aukštos įtampos elektros tinklų darbui be elektros liko 15 milijonų vakarinių JAV valstijų gyventojų.

1998 gruodžio mėnesį dėl šlapdribos ir apledėjimo elektros energija dingo Kanados Ontarijo ir Kvebeko provincijose bei Šiaurinėse JAV valstijose.

2001 metais energetinė krizė ištiko Kaliforniją.

2003 metų rugpjūčio 14 dieną JAV ir Kanadoje įvykusi elektros tinklų avarija vadinama didžiausia istorijoje. Be elektros energijos liko didžiausi rytinės JAV ir Kanados dalies miestai. Rugpjūčio 28 dieną elektros energijos tiekimas sutriko Londone ir pusvalandžiui penktadaliu sumažino miesto energetinius pajėgumus. Avarija įvyko vakarop, kai dauguma Londono gyventojų po darbo skubėjo namo. Rugsėjo 23 dieną elektros energijos avarija įvyko Švedijoje ir Danijoje, dėl elektros sutrikimų nukentėjo apie 5 milijonus žmonių, buvo uždaryti oro uostai, sustojo traukiniai, nuostolių patyrė pramonė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.