aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitinka su JAV prezidentu Georgu W.Bushu (Džordžu V. Bušu) jo užmiesčio rezidencijoje Kemp Deivide, netoli Vašingtono, ir svarsto Irako atstatymo, Irano branduolinių programų bei kitus aktualius tarptautinės politikos klausimus.
V. Putin ir G.W. Bush
V. Putin ir G.W. Bush
© EPA-ELTA
V.Putinas į Kemp Deividą atvyko penktadienį vakare.

Prezidentai aptars padėtį Irake, Irano branduolinių kompleksų klausimus, Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programą ir taikos procesą Artimuosiuose Rytuose, sakė JAV pareigūnai.

Manoma, kad nuošalėje neliks ir masinio naikinimo ginklų problema, bus aptartos JAV diplomatinės pastangos, siekiant, kad kuo daugiau vyriausybių prisijungtų užkertant kelią masinio naikinimo ginklų plitimui pasaulyje.

Svarstant Irano temą G.W.Bushas spaus Putiną, kad Rusija, kuri iki šiol nepaiso pasaulinės bendruomenės susirūpinimo dėl Irano ketinimų kurti branduolinius ginklus, nutrauktų pagalbą Teherano branduolinėms programoms.

Tačiau vargu, ar V.Putinas pasiduos šiam spaudimui. Praėjusią savaitę jis pareiškė turįs įtikinamų įrodymų, kad Irano atominiame sektoriuje dirba ir vakarietiškos bendrovės.

Vis dėlto pagrindinis Rusijos ir JAV prezidentų susitikimo klausimas bus Irakas. G.W.Bushui reikia Rusijos paramos JT svarstant naują rezoliuciją, kuri įgalintų Irake suburti tarptautines stabilizacines pajėgas.

JAV taip pat reikia Rusijos paramos JT svarstant okupacinės kariuomenės išvedimo ir valdžios perdavimo irakiečiams terminus. Prancūzija, kuri irgi yra JT Saugumo Tarybos narė, skatina tai padaryti kaip galima greičiau, o kita Saugumo Tarybos narė - Rusija laikosi lankstesnės pozicijos.

V.Putinas, kurio draugiškų tarpusavio santykių su JAV prezidentu neaptemdė nuomonių nesutapimas dėl karo Irake, prieš vizitą tvirtino, kad jis gali padėti rasti vidurio kelią.

"Iraką valdo koalicinės pajėgos, o mes sieksime suderinti visų pusių interesus. Mes su prezidentu G.W.Bushu rasime auksinį vidurio kelią",- ketvirtadienį sakė V.Putinas Kolumbijos universitete Niujorke.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.