aA
Klaipėdos savivaldybė įsipareigojusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai apgyvendinti uostamiestyje pabėgėlius. Į Klaipėdą iš Ruklos pabėgėlių centro atvyksta svetimšaliai, kuriems reikia prieglobsčio. Jų integracijos sutartis galioja metus, vėliau šie žmonės patys turi rūpintis savo išgyvenimu. Dabar Klaipėdoje gyvena 13 pabėgėlių iš Čečėnijos.
Durų rankena
Durų rankena
Vieni nesugeba ar nenori pasinaudoti suteikta parama, kiti sąžiningai vykdo sutarties reikalavimus.

Užstatė brangenybes

Pagal Klaipėdos miesto ir rajono darbo biržos viešųjų darbų programą Magomedas ir Zaira jau du mėnesius dirba Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijos mokomajame sklype - renka obuolius, kiek anksčiau ravėjo braškes, dirbo gėlyne. Klaipėdoje sutuoktiniai gyvena nuo balandžio mėnesio. Tai jauniausia pora iš visų pabėgėlių, apsigyvenusių Klaipėdoje.

Jiedu vedę pusantrų metų, vaikų neturi. Kol kas gyvena savivaldybės išnuomotame bute Mokyklos gatvėje kartu su kita pabėgėlių šeima. Norėdami laiku suspėti į darbą, Zaira ir Magomedas sakė užstatę šeimos brangenybes, kad galėtų nusipirkti dviračius. Zaira sako, kad taip jiedu sutaupo - nereikia mokėti už autobusą. Maisto pietums jie atsineša, valgo ten pat sode. Visada turi pačių išsikeptos duonos. Jų darbo diena - aštuonios valandos.

Pagal integracijos sutartį per mėnesį vienam asmeniui būtiniausioms reikmėms skiriama 125 litai.

Atvyks giminaičiai

Zaira ir Magomedas džiaugiasi gavę darbą. „Tikimės gyventi čia, kol mūsų šalyje viskas susitvarkys. O šiaip - norisi namo, nors ir šiandien - jei tik būtų įmanoma, pas mamą, brolius“, - sakė Zaira.

Netrukus iš Ruklos pabėgėlių centro kartu su kitais trimis jaunesniais Magomedo broliais turi atvykti jo mama. Šeimos tėvas žuvęs, motinai, pasak Socialinės paramos centro, sunku auklėti tris jaunesnius sūnus. Tačiau jaunesnieji broliai linkę paisyti Magomedo - vyriausiojo brolio - autoriteto. Magomedas tikisi, kad visiems kartu šeimoje bus lengviau.

Įsidarbino dažytoju

Pirmieji šių metų vasario mėnesį į Klaipėdą iš Ruklos atvyko Abusupenas ir Medina. Trečiam, jauniausiam jų kūdikiui dar tebuvo mėnuo. Šeima įsikūrė, Abusupenas kol kas dirba „Laukininkų valdose“ dažytoju, atlieka kitus smulkaus remonto darbus. Jis taip pat įsidarbino per darbo biržą. Pasak Socialinės paramos centro specialistės Birutės Anfimovos, kuruojančios pabėgėlių reikalus, neretai mūsų gyventojai nenori dirbti panašių darbų, kadangi jie menkai apmokami. Sausio mėnesį baigsis Abusupeno ir Medinos integracijos sutartis. Vyras itin susirūpinęs - šeima nebegaus jokios paramos, išgyvenimu reikės rūpintis patiems. Abusupenas ketina pradėti lankyti vairuotojų profesionalų kursus.

Išvyko nepranešę

Prieš keletą mėnesių du pabėgėliai, pagal integracijos programą atsiųsti iš Ruklos, atsisakė gyventi Socialinės paramos centro pasiūlytame bute, nes jų netenkino buities sąlygos. Vėliau vyrai įsidarbino Jonavoje, ten kartu su savo draugėmis lietuvėmis apsigyveno jų butuose.

Tris mėnesius jiems buvo nutraukta parama, tačiau skirtas butas, nors ir buvo tuščias, buvo išlaikomas iš programos lėšų. Tokie yra sutarties reikalavimai. Vyrai neseniai grįžo iš Jonavos, deklaravo gyvenamąją vietą Klaipėdoje, susitvarkė sveikatos draudimo dokumentus - turi pradėti lankyti kalbos kursus. Kur ir ką dirbs - dar neaišku.

Socialinės paramos centro duomenimis, neseniai viena trijų asmenų šeima išvyko iš Klaipėdos. Apie tai, kad šeima nebelanko lietuvių kalbos kursų ir grąžino vadovėlius, centrui pranešė lietuvių kalbos mokytoja. Manoma, kad šeima galėjo išvykti į Norvegiją, kur gyvena jų draugai. Kitais neoficialiais duomenimis, šeima išvyko į Lenkiją. Dabar šeimai pašalpų mokėjimas nutrauktas, tačiau už butą iš programos lėšų savivaldybė mokės savininkui nuomą tris mėnesius. Jei per tą laiką šeima negrįš, bus nutraukta paramos sutartis.