aA
Japonijos šiaurinę Hokaido salą anksti penktadienį sukrėtė keli stiprūs požeminiai smūgiai, per kuriuos buvo sužeista daugiau kaip 400 žmonių. Rusijos naujienų portalo "www.newsru.com" teigimu, tai didžiausias žemės drebėjimas pasaulyje per pastaruosius dvejus metus.
Žemės drebėjimas Japonijoje
Žemės drebėjimas Japonijoje
© EPA-ELTA
Kai kur nutrūko elektros tiekimas, o pareigūnai paskelbė cunamių pavojų.

Japonijos meteorologijos agentūra nustatė, kad pirmojo požeminio smūgio stiprumas buvo 8 balai pagal Richterio skalę ir perspėjo, kad pakartotiniai smūgiai gali būti jaučiami 10 dienų.

Saloje suskilinėjo pastatai ir kelių danga, krito stogų čerpės, virto antkapiai. Naftos perdirbimo gamykloje užsidegė viena saugykla, todėl gamyklą teko uždaryti.

"Hokkaido Electric Power Co" pareigūnai sakė, kad Kuširo rajone 24,3 tūkst. namų liko be elektros energijos. NHK praneša, kad šios kompanijos atominei elektrinei "Tomari" žalos nepadaryta.

Rytiniame Kuširo mieste buvo uždarytas oro uostas, nes įgriuvo skrydžių valdymo bokštelio perdanga ir dalis keleivių salės lubų.

Rytinę Hokaido pakrantę pasiekė dėl drebėjimo susidariusios vandenyno bangos, kurių aukštis siekė apie 1 m ir kurios nunešė kelis automobilius. Žmonių juose nebuvo. Daugiau kaip 40 tūkst. gyventojų dėl paskelbto cunamių pavojaus išvyko iš savo namų, pranešė naujienų agentūra "Kyodo".

Pirmojo požeminio smūgio, kuris buvo jaučiamas ir Tokijuje 975 km į pietus, hipocentras buvo 42 km gylyje po Ramiojo vandenyno dugnu netoli Erimo uosto. Jis užregistruotas 4 val. 50 min. vietos (22 val. 50 min. ketvirtadienį Lietuvos) laiku, kai dauguma žmonių miegojo.

Antrasis 5,8 balo stiprumo požeminis smūgis Hokaidą sudrebino maždaug valandos, o dar vėliau buvo užregistruotas 7 balų stiprumo smūgis.

Televizija NHK pranešė, kad mažiausiai 236 žmonės buvo sužeisti. Regionas, kurį sukrėtė žemės drebėjimas, gana tankiai gyvenamas.

Užregistruotas vienintelis su drebėjimu susijęs mirties atvejis - 61 metų vyrą, rinkusį gatvėje nukritusius ir sudužusius alaus butelius, partrenkė automobilis.

Keliai buvo uždaryti, o daugelyje rajonų sustabdytas traukinių eismas, nes nuo bėgių nuvažiavus vienam traukiniui buvo sužeistas žmogus.

Liepos mėnesį 6,2 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, kurio metu buvo sužeista apie 500 žmonių, sukrėtė šiaurės rytuose esančią Mijagio prefektūrą. Gegužės mėnesį šioje prefektūroje buvo užregistruotas 7 balų stiprumo žemės drebėjimas, per kurį buvo sužeista daugiau kaip 100 žmonių.

Japonija yra viename seismiškai aktyviausių pasaulio rajonų, kur požeminiai smūgiai užfiksuojami kas penkios minutės.

Japonijoje dar labai ryškūs prisiminimai apie prieš aštuonerius metus įvykusį žemės drebėjimą vakariniame Kobės mieste, kurio metu žuvo daugiau kaip 6,4 tūkst. žmonių. Šio drebėjimo stiprumas buvo 7,2 balo.

Per 1923-ųjų rugsėjo 1-osios žemės drebėjimą, kurio stiprumas buvo 7,9 balo, Tokijuje ir Jokohamoje žuvo daugiau kaip 140 tūkst. žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.