aA
Izraelio karo lakūnai nusiuntė laišką aviacijos vadui, kuriame pareiškė atsisaką vykdyti užduotis oro erdvėje virš palestiniečių teritorijų. Laišką pasirašė 27 lakūnai, pranešė Izraelio KOP atstovas.
Sraigtasparnis
"Mes, - ir seni, ir dabar skraidantys pilotai..., - nepritariame neteisėtoms ir amoralioms karinėms operacijoms, kurias Izraelis vykdo (palestiniečių) teritorijose Vakarų Krante ir Gazos Ruože", - sakė vienas pilotų interviu Izraelio televizijos kanalui "Channel 2".

"Mes, tie, kuriuos mokė mylėti Izraelio valstybę..., atsisakome dalyvauti oro antskrydžiuose prieš vietoves, kuriose gyvena taikūs žmonės. Mes... atsisakome ir toliau kenkti nekaltiems taikiems gyventojams", - sakė pilotas.

"Channel 2" duomenimis, beveik pusė pasirašiusiųjų skraido kartą ar du per savaitę. Rezervo pilotai taip pat gali būti pašaukti dalyvauti koviniuose skrydžiuose.

"Mes kalbame apie 27 lakūnus iš tūkstančio", - sakė Izraelio radijo korespondentui šalies karinių oro pajėgų (KOP) vadas majoras Danas Halutzas (Danas Halucas), matyt, turėdamas galvoje ir veikiančiosios armijos pilotus, ir rezervo bei atsargos lakūnus.

Pilotai, tarp kurių yra ir aukštą laipsnį turinčių rezervo karininkų, gali būti nubausti už "neteisėtą ir draudžiamą pareiškimą", sakė Izraelio sausumos kariuomenės vadas generolas Moshe Ya'alonas (Mošė Jaalonas).

Per Izraelio aviacijos antskrydžius, kuriais siekiama sunaikinti palestiniečių kovotojus, neretai žūva ir taikūs gyventojai.

Pagal Izraelio įstatymus įsakymą vykdyti atsisakęs kariškis baudžiamas laisvės atėmimu.

Tai pirmasis atvejis, kai Izraelio armijos lakūnai atsisako vykdyti kovines užduotis virš palestiniečių teritorijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.