aA
Lietuvos ir Rusijos kariniai ir civiliai ekspertai ketvirtadienį Vilniuje suderino daugumą pasiruošimų per Lietuvos teritoriją išvežti iš Kaliningrado srities pasenusio raketų kuro atsargas.
Traukinys
Traukinys
© DELFI
Kaip BNS sakė darbo grupės, nagrinėjančios pasenusio Rusijos raketinio kuro pervežimo per Lietuvą galimybes, vadovas, susisiekimo viceministras Valerijus Ponomariovas, Lietuvą tenkina Rusijos pasiūlytos kuro gabenimo draudimo sąlygos.

"Rusija garantavo, kad ištikus avarijai, padengtų bet kokią žalą, planuojamas draudikas - Rusijos karinė draudimo kompanija - yra tarp trijų Rusijos didžiausių draudimo kompanijų", - sakė V.Ponomariovas.

Jo teigimu, minimali draudimo suma tokiais atvejais - 7 mln. rublių (700 tūkst. litų), tačiau reali draudimo suma galėtų išaugti kelias dešimtis kartų. Dėl krovinio vežimo draudimo, V.Ponomariovo teigimu, liko išspręsti vos kelis procedūrinius klausimus.

Rusija anksčiau pageidavo tranzitu per Lietuvą išvežti 1190 tonų pasenusių raketų kuro komponentų - melanžo ir samino, tačiau, susisiekimo viceministro žodžiais, ketvirtadienį Rusijos atstovai šį kiekį sumažino perpus.

"Mūsų atstovai pasiteiravo, koks likusio raketų kuro likimas, kodėl jo nepervežus viso iš karto, ir ar nereikės po metų kitų grįžti prie šios problemos", - sakė V.Ponomariovas.

Jo teigimu, Rusija atsakys per porą savaičių.

Anksčiau jau buvo išspręsti techniniai krovinio gabenimo geležinkeliu bei tarifų klausimai.

V.Ponomariovo teigimu, Lietuva siekia, kad raketinis kuras būtų išvežtas per kuo trumpesnį laiko tarpą, šaltuoju metų laiku.

Kaliningrado srityje, Rusijos Baltijos laivyne saugomo beveik 1200 tonų pasenusio raketinio kuro susikaupė daugiau kaip prieš 10 metų, išvedant sovietų kariuomenę iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir Lenkijos.

Raketų kuras yra nuodinga medžiaga, kelianti didelį pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei bei gamtai, todėl 2000 metais Vyriausybė savo nutarimu uždraudė per Lietuvos teritoriją vežti tokias medžiagas, kaip raketų kuras.

Kiekvieną kartą vežant tokį krovinį reikalingas specialus Vyriausybės leidimas.

Kuras per Lietuvą jau keletą kartų buvo gabentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.