aA
Prezidentas Rolandas Paksas ir premjeras Algirdas Brazauskas ketvirtadienį derinosi, kuris vyks į kuriuos Europos Viršūnių Tarybos (EVT) susitikimus per artimiausius metus. Vadovai sutarė, kad kai kuriuose susitikimuose atstovaus Lietuvai vienas arba kitas, o kai kuriuose - abu kartu.
A.Brazauskas ir R.Paksas
A.Brazauskas ir R.Paksas
© ELTA
A.Brazauskas po susitikimo žurnalistams teigė nevyksiantis į spalio 4 dieną Romoje prasidedančią Tarpvyriausybinę konferenciją (TVK), svarstysiančią sutartį dėl Europos Konstitucijos, nes, premjero teigimu, jam ten "nėra kas veikti".

"Dienotvarkė tarpvyriausybinės konferencijos yra tokia, kad dviem ten nėra kas veikti", - sakė premjeras.

"Aš ten neturiu ką veikti. Yra posėdis dviejų valandų ir pietūs. Ir viskas. Todėl nėra prasmės paprasčiausiai važiuoti. Važiuoti, gaišti laiką tris keturias-dienas ir niekur ten nedalyvauti renginiuose. Koks tikslas?", - retoriškai klausė A.Brazauskas.

Premjeras patikino, kad jo sprendimas nevykti į Romą nenusižengia protokolui, nors jis ir yra gavęs Italijos premjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) kvietimą, ir kad su prezidentu jie "ramiai, gražiai, tvarkingai" susitarė dėl būsimų kelionių.

"Bus Romoje prezidentas. Spalio 2 dieną susitiks su popiežiumi, plius dar jis susitikinės su Italijos prezidentu, paskui jis išvažiuoja, o Brazauskas atvažiuoja? Į ką čia panašu? Jūs patys suprantate, kad tai būtų netvarkinga", - svarstė A.Brazauskas.

Į Italiją R.Paksas išvyks spalio 1 dieną, o grįš spalio 4-ąją. Prezidento audiencija pas popiežių Joną Paulių II-ąjį numatyta spalio 2-ąją, kitą ketvirtadienį.

Žurnalsitų paklaustas, ar nesijaučia stumiamas nuo politikos, A.Brazauskas replikavo, kad "stumdo jau 13 metų, ir, kaip matot, aš stoviu štai tribūnoje, ir dar kol kas išsilaikau".

Paklaustas, kodėl į prezidento ir premjero susitikimus nebekviečiamas Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, A.Brazauskas lakoniškai atsakė: "ne aš organizuoju".

Pagal prezidento ir premjero suderintą vizitų grafiką spalio 16-17 dienomis Briuselyje vyksiančiame EVT susitikime, kur bus svarstoma Lisabonos strategija, teisingumo ir vidaus reikalai, dalyvaus premjeras, o baigiamajame TVK susitikime Briuselyje gruodžio 12-13 dienomis dalyvaus ir prezidentas, ir premjeras, nes ten, A.Brazausko teigimu, bus priimti galutiniai sprendimai dėl Europos Konstitucijos ir kiti klausimai.

Kitų metų kovą Briuselyje vyksiančiame EVT susitikime, kur bus svarstomi ūkiniai ir ekonominiai klausimai, dalyvaus premjeras, o į pirmininkavimą ES nuo kitų metų perimančią Airiją, kur gegužės 1 dieną vyks specialus susitikimas dėl naujų narių įstojimo į ES, galbūt vyks ir prezidentas.

"Bent aš jau tikrai važiuosiu, nes gavau premjero oficialų pakvietimą. Kai žinosim dienotvarkę, bus nuspręsta, ar prezidentas taip pat važiuos arba nevažiuos", - sakė premjeras.

Kol kas dar nenuspręsta, kas vyks į kitų metų gegužės 9 dieną vyksiančią Europos Konstitucinės sutarties pasirašymo ceremoniją ir kitų metų birželį Briuselyje vyksiantį EVT susitikimą, kur bus svarstomi ES plėtros, teisingumo ir vidaus reikalų, išorinių santykių klausimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.