aA
Kauno miesto apylinkės teismas leido suimti tris Kalniečių mikrorajono gyventojus, be kitų nusikaltimų, įtariamus ir kaimynų, besimokančių mikrorajono vidurinėse mokyklose, terorizavimu.
Dvidešimtmetis Aurimas Kavaliauskas suimtas dviem mėnesiams, septyniolikmetis Daumantas Vaškevičius - mėnesiui, aštuoniolikmetis Tomas Vencius - dešimčiai dienų. Neatmetama prielaida, kad pastarasis buvo įtrauktas į nusikaltimą prievarta.

Prieš suimant visiems trims pateikti įtarimai dėl plėšimų.

Žmones sukaustė baimė

Kaip “Kauno dienai” pasakojo anonimais panorę likti šio mikrorajono gyventojai, pastaruoju metu Kalniečiuose ėmė šeimininkauti vadinamoji “Ptičkos” gauja. Ptička - vieno iš jos lyderių, Aurimo Kavaliausko, pravardė.

Gaujos aukomis yra tapę beveik visų mikrorajono vidurinių mokyklų moksleiviai, buvę ne vienos viešos egzekucijos, surengtos prie jų mokyklų, liudytojais.

Nukentėjusieji nesikreipė į policiją, nes buvo įsitikinę gaujos nebaudžiamumu. Ne vienas jų matė, kaip mušami bei terorizuojami kiti bendraamžiai, ir žinojo, kuo tai baigdavosi: aukos nesikreipdavo į policiją. Vienos - tikėdamosios ramybės, kitos - bijodamos dėl savo saugumo, tačiau ir vienos, ir kitos galiausiai pasmerkdavo save tapti nuolatiniais pasityčiojimo objektais.

“Skaitėme, kas darosi Raseiniuose, o atrodė, kad rašo apie mūsų mikrorajoną”, - teigė į redakciją atėję Kalniečių mikrorajono gyventojai.

Pamokanti istorija

Redakcijos svečiai papasakojo ir mikrorajoną sukrėtusią istoriją, kuo baigėsi vienos dvyliktokės bandymas pranešti policijai apie tai, kad iš jos atimtas mobiliojo ryšio telefonas.

Pareigūnams buvo detaliai nupasakota, kaip atrodo plėšikas. Pagal šiuos požymius sulaikytas vienas iš minėtos gaujos narių. Tačiau surengus įtariamojo atpažinimo procedūrą, nepilnametė ėmė tvirtinti, kad tai - ne jis.

Pareigūnams teko įtariamąjį paleisti, nes dvyliktokė nutylėjo apie dar vieną susidūrimą su juo. Mikrorajone kalbama, kad jai prie mokyklos buvo surengta vieša egzekucija, kurios metu dvyliktokė priversta klūpėdama atsiprašyti plėšiko, jog kreipėsi į policiją.

Priverstas pakeisti mokyklą

Daugiau kaip pusmetį tylėjo ir viena Kalniečiuose gyvenanti medikė. Per tą laiką minėtos gaujos terorizuojamas jos sūnus buvo priverstas net pakeisti mokyklą. Kodėl gauja ėmė persekioti šį dešimtoką, galima tik spėlioti.

Viena iš prielaidų, žinota, kad jo tėvas gyvena JAV. Kita - pasinaudota tuo, kad paauglys psichologiškai silpnesnis už kitus bendraamžius.

Kartą žiemą jis tiesiai iš mokyklos nusivežtas į greta esantį Kleboniškio mišką. Grasinant peršauti koją (pagrobėjai buvo ginkluoti pistoletu), iš jo reikalauta gana solidžios, beveik tūkstančio litų pinigų sumos. Neva - už tai, kad paliks ramybėje.

Vietoj pinigų iš reketuojamojo namų paimti kai kurie panašios vertės daiktai.

Reikalavo eiti vogti

Tačiau ramybė truko vos kelis mėnesius. Gaujos vadeivos kaimynystėje gyvenanti auka vieną šios vasaros dieną susistabdyta tiesiog gatvėje. Dabar jau pareikalauta mokesčio už įžeidimą.

Reikalaujama suma buvo dar didesnė. Vietoj pinigų pasiimtas ne per seniausiai tėvo iš JAV atsiųstas kompiuteris. Nė apie vieną plėšimą policijai nepranešta. Dešimtoko mamos kantrybė neišlaikė praėjusią savaitę, kai sūnus vėl nusivežtas “pokalbiui” į Kleboniškio mišką.

Šį kartą seni pažįstami jo laukė jau prie naujosios mokyklos. Dabar jau grasinta peiliu ir reikalauta prievarta tapti gaujos nariu. Kaip kitaip suprasti reikalavimą eiti kartu prievartauti turtą, vogti iš automobilių ir panašiai?

Apsisprendimui duotos tik kelios dienos. Neigiamo atsakymo atveju grasinta fiziniu susidorojimu; tąkart atimtas tik mobiliojo ryšio telefonas.