aA
BBC vadovas Gavynas Daviesas (Gevinas Deivisas), trečiadienį duodamas parodymus britų ginklų eksperto Davido Kelly (Deivido Kelio) savižudybės aplinkybes tiriančiai komisijai, kalbėjo apie savo ryžtą nepasiduoti vyriausybės spaudimui ir nepaneigti skandalą sukėlusio reportažo apie "pagražintą" Irako dosjė.
Pasak BBC globėjų tarybos pirmininko G.Davieso, jis ragino ir kitus tarybos narius nepaneigti šio reportažo, kuriame buvo suabejota informacijos, kuria rėmėsi premjero Tony Blairo (Tonio Blero) vyriausybė, siekdama užtikrinti visuomenės paramą karui su Iraku, tikslumu, nes jis tikėjo, kad žurnalisto pateikti faktai yra teisingi.

Šią savaitę komisijai buvo pateiktas T.Blairo spaudos tarnybos vadovo Alastairo Campbello (Alastero Kempbelo) dienoraštis, patvirtinantis, jog BBC reportažo užrūstinta vyriausybė norėjo priversti juo suabejoti ir atskleidė reportaže pateiktos informacijos šaltinį, nurodydama Irako ginklų eksperto D.Kelly pavardę.

D.Kelly nusižudė praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo įvardytas kaip šaltinis, kuriuo remiantis BBC pranešė, kad vyriausybė sureikšmino 2002 metų rugsėjį paskelbtą dosjė apie Irako masinio naikinimo ginklus, siekdama užsitikrinti didesnę paramą karui su Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimu.

Dėl skandalo, susijusio D.Kelly mirtimi, Irako dosjė ir fakto, kad JAV vadovaujamai koalicijai iki šiol nepavyko rasti jokių masinio naikinimo ginklų Irake, ministras pirmininkas T.Blairas pateko į aštriausią per visus šešerius jo kadencijos metus krizę.

Tyrimui vadovaujantis lordas Brianas Huttonas (Brajenas Hatonas) sakė, jog niekas nėra apsaugotas nuo kritikos, kurios gali susilaukti jam rašant savo galutinę ataskaitą. Šis tyrimas, kuriame parodymus davė ir T.Blairas, privertė atidžiau apsvarstyti vyriausybės pateiktus argumentus karui su Iraku pradėti ir iškėlė abejonių, ar buvo imtasi visų priemonių D.Kelly slaptumui užtikrinti.

Tyrime apklausoms vadovaujantis advokatas Jamesas Dingemansas (Džeimsas Dingemansas) leido suprasti, kad B.Huttonas galutinėje savo ataskaitoje gali apkaltinti BBC vadovybę ir vyriausybę, kad jos per daug aistringai įsivėlė ginčą dėl šio reportažo.

"Ar tai buvo tas atvejis, kai abi šalys įsivėlė į šį ginčą nepaisydamos sveikos nuovokos ir negalvodamos apie pasekmes?" - klausė jis G.Davieso.

Komisijai buvo pateiktas G.Davieso elektroninis laiškas BBC globėjų tarybai, kuriame jis rašė, jog visuomeninio transliuotojo pareiga yra nesileisti "įbauginamam" vyriausybės.

Pirmajame BBC radijo reportaže buvo teigiama, jog britų vyriausybė į rugsėjo mėnesio Irako dosjė įtraukė teiginį apie Bagdado galimybes parengti kovai masinio naikinimo ginklą per 45 minutes, nors žinojo, kad ši informacija klaidinga. Vyriausybė šiuos kaltinimus neigia.

"Nepriklausomai nuo to, ar teiginys apie 45 minutes yra teisingas, ar ne, mes negalime pasiduoti vyriausybės spaudimui ir sulaužyti savo principą pateikti tik objektyvią informaciją, - sakė G.Daviesas. - Aš laikausi tos nuomonės".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.