aA
Opozicinė Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) pareiškė nusistebėjimą dėl prezidento Rolando Pakso motyvacijos ignoruoti Niujorke vykusią Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Konservatoriai trečiadienį išplatintu pranešimu, matyt, reagavo į prezidento patarėjo užsienio politikos klausimais Alvydo Medalinsko pasisakymą praėjusią savaitę Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas".

Tąkart patarėjas suabejojo, ar prezidentui verta dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos sesijoje, nes siūlomomis skaityti pranešimą dienomis sesijoje nedalyvaus svarbių valstybių vadovai.

"Toks Prezidento paaiškinimas skamba gan keistai. Nejaugi JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų didžiųjų valstybių vadovai neatrodo verti Lietuvos Prezidento?", - trečiadienį konservatorių spaudos pranešime retoriškai klausia TS pirmininkas, Seimo narys Andrius Kubilius.

"Lietuvos Prezidento dalyvavimas Generalinės Asamblėjos darbe būtų galėjęs įtvirtinti Vilniaus dešimtuko autoritetą. Tuo tarpu dabar tenka pažymėti, kad Lietuva nuosekliai praranda buvusias regiono lyderės pozicijas," - rašo A.Kubilius.

Kaip ir pranašauta politikos apžvalgininkų, JT Generalinės Asamblėjos sesijoje kilo rimtų diskusijų dėl JT vaidmens užkardant ir sprendžiant konfliktus. Šiais klausimais pasisakė JT generalinis sekretorius Kofis Annanas, pokario Irako likimui buvo skirta JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo Bušo kalba).

Lietuva prieš kelerius metus dalyvavo inicijuojant dešimties narystės NATO siekiančių valstybių vadinamąją Vilniaus grupę. Septynios iš jų pakviestos prisijungti prie Aljanso. Šių metų pradžioje Vilniaus dešimtukas savo pareiškimu parėmė JAV ir jų sąjungininkių ryžtą priverčiant nusiginkluoti Irako diktatoriaus Saddamo Husseino režimą.

R.Paksas praėjusią savaitę vyko į kelionę po Užkaukazės valstybes Gruziją ir Armėniją.

Šį vizitą žiniasklaida ir politikai kritikavo, kaip ne itin aktualų. Ypač griežtai buvo kritikuojamas R.Pakso patarėjas užsienio politikai Alvydas Medalinskas, nepajėgęs įtikinti oponentų, kad prezidento vizitas į Pietų Kaukazą buvo reikalingas, nes Lietuva jau kelerius metus vykdo minėtame regione regioninio bendradarbiavimo plėtros projektą.

Prezidentai Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus stengdavosi nepraleisti progos nuvykti į Generalinės Asamblėjos sesiją, kur kasmet susitinka daugelio pasaulio valstybių vadovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.