aA
Ministrų kabinetas patvirtino Nuostatas dėl Europos Sąjungos tarpvyriausybinėje konferencijoje svarstomos Sutarties dėl Europos Konstitucijos projekto, sakoma pranešime spaudai.
Jose pabrėžiama, kad šių metų spalio 4 dieną prasidėsianti tarpvyriausybinė konferencija turi būti organizuojama taip, kad pasiektas susitarimas atspindėtų visų joje dalyvaujančių valstybių interesus, tuo tarpu pagrindinis sprendimų priėmimo kriterijus būtų galutinio susitarimo kokybė.

Nuostatose pripažįstama, kad Konvento dėl ES ateities parengtas Sutarties dėl Europos Konstitucijos projektas yra iš esmės priimtinas, tačiau Lietuva siūlo tarpvyriausybinei konferencijai peržiūrėti bei patikslinti kai kuriuos klausimus.

Lietuva siūlo Sutartyje dėl Europos Konstitucijos nustatyti lygios rotacijos Ministrų taryboje tvarką ir plėtoti grupės šalių pirmininkavimo modelį.

ES Vadovų Tarybos (ESVT) pirmininko galios neturėtų būti platesnės nei dabartinės pirmininkavimo sistemos ESVT pirmininko.

Komisiją turėtų sudaryti lygiateisiai komisarai iš visų ES šalių narių.

Bendros užsienio, saugumo ir gynybos politikos srityje Lietuva pabrėžia, jog bet koks ES bendros gynybos formalizavimas nebūtų naudingas, jeigu dubliuotų NATO struktūras ir pajėgumus.

Nuostatose atkreipiamas dėmesys, kad Sutarties dėl Europos Konstitucijos preambulėje turėtų būti paminėtos Europos krikščioniškosios šaknys.

Patvirtintose Vyriausybės nuostatose dėl Europos Konstitucijos projekto taip pat išsakoma Lietuvos pozicija dėl balsavimo ES institucijose, vadinamojo sustiprinto, struktūruoto ir glaudesnio bendradarbiavimo gynybos bei saugumo srityse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.