aA
Jungtinėse Valstijose aktyvėjant šnipų paieškai pagalba priešui buvo apkaltintas vienas JAV oro pajėgų narys, dirbęs vertėju Afganistano karo belaisvių centre Gvantanamo bazėje Kuboje, antradienį sakė Pentagono atstovas spaudai.
Spy, intelligence
Spy, intelligence
Vyras, kuris buvo sulaikytas liepos 23 dieną, jam grįžus iš Gvantanamo, laikomas Vandenbergo oro pajėgų bazėje Kalifornijoje. Pentagonas nurodo, kad tai 24 metų musulmonas iš Detroito, aukšto rango oro pajėgų narys Ahmadas I al Halabi (Ahmadas I al Halabis).

"NBC News" pranešė, kad jis kaltinamas žvalgybinės informacijos, pavardžių ir serijos numerių siuntimu elektroniniu paštu žinomam priešui ir kad jo nešiojamajame kompiuteryje buvo 180 pastabų, kurios turėjo būti nusiųstos į Siriją.

Kaltinamajame akte rašoma, kad jis turėjo du ranka rašytus belaisvių laiškus, kuriuose išdėstytos JAV žvalgybinės informacijos rinkimo detalės ir JAV karo su terorizmu planai, nurodo NBC.

Be to, akte pažymima, kad A.I al Halabi su savimi turėjo informacijos apie kariškių skrydžius iš ir į Gvantanamo bazę ir bazės karinių įrengimų planus.

A.I al Halabi pateikti 32 kaltinimai šnipinėjimu, pagalba priešui, nepaklusimu tvarkai, sukčiavimu naudojantis bankais ir klaidingo oficialaus pareiškimo padarymu, sakė Pentagono atstovas spaudai.

Už pagalbą priešui skiriama "mirties ar kuri kita bausmė, kurią gali paskirti karo teismas ar karinė komisija", sakoma Unifikuotame kariniame kodekse.

Praėjusį savaitgalį buvo paskelbta, kad JAV sausumos pajėgų kapelionas Gvantanamo centre, 35 metų kapitonas Jamesas Yee (Džeimsas Ji), kuris yra į islamą atsivertęs Amerikos kinas, rugsėjo 10 dieną buvo suimtas įtarus jį šnipinėjimu.

Paklaustas, ar A.I al Halabi yra susijęs su J.Yee, M.Shaversas atsakė: "Tik tuo, kad abu jie ten buvo maždaug tuo pačiu metu".

Gvantaname akylai saugoma apie 660 belaisvių, kurių dauguma buvo suimti Afganistane per karines operacijas prieš Talibano ir "al Qaeda" kovotojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.