aA
Pernai rugsėjį pirmąkart po daugelio metų atlikti oficialūs Alytaus aeroklubo lėktuvų triukšmo lygio matavimai. Triukšmą matavo akcinės bendrovės "Alytaus tekstilė" Higienos - ekologijos laboratorijos darbuotojai.
Rezultatai parodė, kad virš Pirmojo Alytaus skraidžiusio aeroklubo lėktuvo sukeltas triukšmas neviršijo leistinų normų. Remiantis akrobatinio skraidymo taisyklėmis, lėktuvas iki žemės nusileido ne mažiau kaip 300 metrų, pakilti galėjo iki 1500 metrų.

Aeroklubo lėktuvų keliamo triukšmo lygio matavimai atlikti todėl, kad miesto savivaldybei, Susisiekimo, Aplinkos ministerijoms ir net Seimui skundėsi dalis Pirmojo Alytaus gyventojų.

Tačiau besiskundžiančiųjų "Alytaus tekstilės" Higienos - ekologijos laboratorijos darbuotojų atliktas tyrimas netenkino, ir jie toliau ieškojo teisybės. Šių metų rugpjūčio pabaigoje mūsų aeroklubo lėktuvų keliamo triukšmo lygį matavo Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos sudaryta specialistų komisija.

Vėl skraidė Alytaus aeroklubo lėktuvas virš Pirmojo Alytaus, o jo sukelto triukšmo lygis, kaip ir pernai rugsėjį, buvo matuojamas kai kurių šio mikrorajono gyventojų butuose, namuose ir kiemuose.

Šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija apie Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro Fizikinių tyrimų laboratorijoje atliktus aeroklubo lėktuvo sukelto triukšmo lygio matavimus informavo Civilinės aviacijos administraciją, Alytaus apskrities viršininko administraciją ir Alytaus miesto savivaldybę. Nustatyta, kad leistina norma vienu decibelu viršyta viename Pirmojo Alytaus gyventojų individualaus namo kieme.

Tačiau dėl šio vieno decibelo minėtoms institucijoms, kurioms išsiųsti tyrimų rezultatai, pateikti kategoriški pasiūlymai. Alytaus apskrities viršininko administracijai kartu su miesto savivaldybe ir Alytaus aeroklubu netgi siūloma aptarti aerodromo iškėlimo už miesto ribų galimybę.

Civilinės aviacijos administracijai siūloma Alytaus aeroklubui nustatyti tris jo lėktuvų skrydžių apribojimus: patikslinti mažiausią leistiną lėktuvų skraidymo aukštį virš gyvenamųjų rajonų, vienu metu virš to paties gyvenamojo rajono turėtų skraidyti ne daugiau kaip vienas lėktuvas ir bendra skrydžių trukmė virš jo neturi viršyti 1 val. per dieną.

Taip pat turi būti uždrausti akrobatiniai skrydžiai ir kitos lėktuvų skrydžio procedūros, keliančios triukšmą virš gyvenamojo rajono, išskyrus skrydžių saugos procedūras (prie pastarųjų procedūrų priskiriamos tik reikalingos lėktuvui pakilti ir nusileisti).

Kaip vakar "Alytaus naujienoms" sakė miesto savivaldybės administracijos direktorius Feliksas Džiautas, savivaldybės specialistai kartu su apskrities viršininko administracijos atstovais svarstys Sveikatos apsaugos ministerijos raštą, su juo bus supažindinti ir savivaldybės tarybos nariai.