aA
Kauno apskrities ugdymo ir globos centro ugdytiniai sumigo tik penktą valandą ryto. Po kelių valandų į šį pastatą rinkosi Kauno apskrities ugdymo ir globos įstaigų atstovai, valdininkai, vaiko teisių, socialinių problemų specialistai, medikai.
Nosis
Nosis
Jie buvo kviesti ne dėl nakties įvykių, tačiau diskusijos, kurios išvakarėse paaugliai, prisiuostę klijų, ant kojų sukėlė ne tik įstaigos darbuotojus, bet ir savo bendraamžius, derėjo prie temos.

Mėgavosi keli paaugliai

Linksmybės Kauno apskrities ugdymo ir globos centre pirmadienį prasidėjo visiems susiruošus miegoti, apie 10 valandą vakaro. “Jie tų “Moment” klijų turėjo kas kur pasislėpę, nes per apžiūrą jų neradome. Į kambarius einam kas kelias minutes. Sekam kiekvieną žingsnį. Gal po apžiūros juos pro langą kas įmetė? Ir maišeliuose pradėjo juos uostyti. Vos įėjusi į kelis kambarius pajutau klijų kvapą. Paauglių akys jau “stačios”, - pasakojo viena vakar naktį budėjusių auklėtojų Algimanta Mastauskienė.

Klijais mėgavosi penki ar šeši paaugliai. Tiek, kaip spėjama, globotinių yra jau priklausomų nuo svaiginamųjų medžiagų. Dabar Kauno apskrities ugdymo ir globos centre gyvena 60 paauglių, netekusių tėvų globos. 85 procentai centro ugdytinių yra linkusieji nusikalsti.

Centro darbuotojų teigimu, klijus kaip “pramogą” yra išbandę beveik visi. Apsvaigę jie laksto, šūkauja, spardosi. Įsiaudrinę puola centro darbuotojus: mėto į juos kėdes, kėsinasi trenkti į veidą.

Vienas iš apsiuosčiusiųjų vakar pradėjo prašytis į psichiatrijos ligoninę. Rėkė, kad nori į “durnyną”: “Uždarykit! Nusižudysiu!” - prisiminė auklėtoja, pridūrusi, kad pro langą iššokti ir taip žudytis bandė ne vienas ir ne kartą.

Dar vienas centre gyvenantis paauglys pabudo, iššoko iš lovos ir pradėjo klausti, kas jį puola. “Haliucinacijos”, - aiškino auklėtoja.

Ramina geru žodžiu

A.Mastauskienė teigė, jog panašiais atvejais centro darbuotojai neturi kur kreiptis. “Juos gi reikia gydyti”, - tikino pedagogė. Ji nerimavo, kad į klijus jau įjunkusieji neįtrauktų ir kitų savo bendraamžių.

Paklausta, kaip vis dėlto nuramino įsiaudrinusius paauglius, A.Mastauskienė atsiduso. “Žodžiai - visi mūsų ginklai. Prašom pagalvoti, kas jų laukia. Į tai neretai sulaukiame skundų, kad jų gyvenimas blogas, kad jų tėvai tokie anokie ir panašiai. Tačiau gerumu juos vis tiek nuraminame. Vienas net pasakė: “Auklėtoja, tik dėl jūsų aš šiandien ir nebėgau iš pamokų”, - džiaugėsi galėdama padėti moteris.

Kai kurie vakarykštės nakties herojai nusiramino tik trumpam. “Buvo pusė trijų nakties. Jau atrodė, kad viskas gerai. Nuėjau, užpildžiau žurnalą. Po penkiolikos minučių ateinu - ką jūs: užmigdytasis pakėlęs savo kaimyną ir abu prisiuostę”, - kalbėjo auklėtoja.

Pasak centro direktoriaus Adolfo Skališiaus, kai kurie paaugliai naktį neuostė, tačiau tą padarė prieš prasidedant pamokoms. Nemažai jų lanko centre įsikūrusią mokyklą. “Aštuntą valandą ryto atėjo mokytoja ir pasakė, kad negali vesti pamokos, nes moksleiviai vėl prisiuostė. Triukšmavo, nėjo į pamoką. Sako, kad jiems bloga, galvą skauda ar šiaip nenori mokytis”, - pasakojo įstaigos vadovas.

Vaišina apsukrieji

Kalbintas keturiolikmetis globotinis pasakojo, kad pats tą naktį neuostė. “Neuostau, ką jūs? Aš tik du tris kartus esu bandęs”, - aiškino paauglys. Jis pasakojo, kad vienas apsiuostęs bendraamžis pas jį į kambarį atėjo apie antrą valandą nakties. “Įsiveržė ir prašė dar klijų. Sakė, kad eis su vadovais muštis. Bet atėjo vadovas ir jį išvarė”, - kalbėjo globotinis.

Pasak jo, klijai perkami už pinigus, gautus iš praeivių. “Važiuojam į stotį ir nusiperkam”, - sakė berniukas. Paaugliams iššokti pro langą arba pasprukti nuo auklėtojų (į lauką galima eiti tik jiems lydint) - ne problema.

Pašnekovas tikino pats taip nedarąs, tad ir pinigų klijams neturi. Tačiau jų turintieji vaišina norinčius. A.Mastauskienė teigė, kad pinigų centro globotiniai prasimano parduodami rastą metalą. Jie išlaidauja ne tik klijams. “Ištisai rūko. Keliasi naktį, eina į tualetus. Beprotiškas įprotis”, - nerimavo pedagogė.

Ne tos paskirties įstaiga

Centro direktorius tikino, kad neturi priemonių suvaldyti priklausomybės ligomis sergančius paauglius. Beje, įstaiga iki šiol dirba lyg ir nelegaliai. Lėšos skirtos ir naudojamos, tačiau įstatymas, reglamentuojantis jos veiklą, nepriimtas. Pažadai tą padaryti tęsiasi jau metus.

Po, kaip teigė centro darbuotojai, jų jau nebestebinančių įvykių nakties iš pirmadienio į antradienį ir buvo bandoma aptarti ne tik centrui rūpimus dalykus. Keturias valandas specialistai diskutavo apie vaikams ir paaugliams teikiamų socialinių paslaugų plėtrą Kauno apskrityje.

Lietuvoje yra įsteigta nemažai įvairių institucijų, tačiau paaiškėja, kad jos tokiems ligoniams niekuo negali padėti, nebent kelioms dienoms priglausti ar suleisti vaistų.

Šią vasarą vienas Kauno apskrities ugdymo ir globos centro globotinis prisiuostė klijų ir bandė žudytis šokdamas pro langą. Buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Psichiatrijos ligoninėje jo nepriėmė. Kauno medicinos universiteto klinikose jam suleido raminamųjų ir išleido namo. Panašių atvejų būta ne vieno ir ne tik šiuose globos namuose.

“Paaugliams gydymas nuo priklausomybės ligų nesuteikiamas dėl to, kad jie nepilnamečiai, kad nesutinka gydytis (o sutikimas būtinas) arba kad nėra pinigų”, - teigė Kauno apskrities ugdymo ir globos centro direktorius A.Skališius.