aA
Vilniaus rajono apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti prieš tranzito per Lietuvą tvarką protestavusių 16 Rusijos nacionalbolševikų bylą.
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
© ELTA
Nė vienas teisiamųjų savo kaltės nepripažino, o kai kurie iš jų pateikė originalių ir nelabai įtikinamų savo protesto akcijos versijų, pavyzdžiui - kad akcija nebuvo organizuota, bet kilusi spontaniškai.

Rusijos piliečiai Dmitrijus Elkinas, Natalija Černova, Borisas Jurinas, Michailas Jašinas, Sergejus Iljuchinas, Romanas Popkovas, Anastasija Pustarnakova, Margarita Filipova, Maksimas Gromovas, Andrejus Januškinas, Ilja Kondrašovas, Pavelas Čerebinas, Vitalijus Katkovas, Jevgenijus Kordiovas, Vladimiras Strelcovas ir Sergejus Medvedevas į teismo posėdį buvo atvežti iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo, kur jau savaitę laikomi suimti.

Į teismo salę jaunuoliai buvo įvesti su antrankiais, merginos antrankiais surakintos nebuvo. Teisiamiesiems atstovavo 15 advokatų, kaltinimą palaikė du Vilniaus rajono apylinkės prokuratūros prokurorai. Į teismą atvyko ir du atstovai iš Rusijos ambasados Lietuvoje.

Nė vienas iš teisiamųjų neprisipažino rugsėjo 14 dieną tranzitu per Lietuvą vykusiame traukinyje pažeidęs viešąją tvarką - rodęs nepagarbą Lietuvos valstybei, įžeidinėjęs traukinį tikrinusius Lietuvos pasieniečius ir priešinęsis teisėtiems jų reikalavimas.

Brianske pieno pramonės technologiją studijuojantis 22-ejų metų S.Iljuchinas teisme tvirtino važiavęs pažiūrėti "gražių vietų Vilniuje" ir tuo pačiu norėjęs atkreipti visuomenės dėmesį į "netinkamą Lietuvos ir Rusijos valdžios atstovų pasirašytą susitarimą dėl vizų įvedimo".

"Tai ne chuliganizmas, o nesankcionuotas mitingas", - sakė teisiamasis. Jaunuolis tvirtino, kad protesto akcija nebuvo organizuota, greičiau spontaniška. Tačiau jis negalėjo paaiškinti, iš kur traukinyje atsirado antrankiai, kuriais kai kurie streikuotojai buvo prisirakinę prie vagono.

Vienintelis iš teisiamųjų aukštąjį išsilavinimą turintis 25-erių metų R.Popkovas iš Briansko taip pat tvirtino savo veiksmais nenorėjęs "drumsti viešosios tvarkos" ir neįžeidinėjęs Lietuvos pareigūnų. "Mūsų valdžia kurčia akcijoms prie ambasadų, todėl nusprendėme tokiu būdu atkreipti dėmesį". - sakė R.Popkovas.

Jaunuolis pripažino skandavęs tris lozungus - "duokit laisvą koridorių", "Kaliningradas - rusų miestas" ir "Rusija - viskas, visi kiti - niekas". Teisiamasis neigė pažįstąs kitus akcijos dalyvius ir sakė, kad tai, jog panašios pozicijos žmonės susitiko viename traukinyje, yra "kažkoks stebuklas".

Šaltkalvis iš Sankt Peterburgo 31-erių metų M.Jašinas teigė nepažįstąs kitų akcijos dalyvių, o savo veiksmais norėjęs atkeipti visuomenės dėmesį į tranzito per Lietuvą tvarką.

Teisiamųjų apklausa, pasak pareigūnų, turėtų užtrukti iki antradienio popietės, paskui ketinama apklausti įvykio liudytojus.

16 Rusijos nacionalbolševikų ir jų akciją filmavęs Rusijos televizijos kanalo "NTV" operatorius Aleksejus Zolotovas buvo sulaikyti rugsėjo 14 dieną per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos atvykusiame traukinyje Maskva - Kaliningradas.

Agresyviai nusiteikusi Rusijos piliečių grupė rodė nepagarbą Lietuvos valstybei ir joje galiojančiai tvarkai, įžeidinėjo traukinį tikrinusius pasieniečius, nepakluso jų reikalavimams, priešinosi, o kai kurie prisirakino antrankiais vagono viduje prie turėklų ir pareigūnų akivaizdoje demonstratyviai suplėšė tranzito dokumentus.

16 protestavusių rusų pateikti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo, už kurį gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas. Už šį nusikaltimą skiriama maksimali bausmė - laisvės atėmimas iki dvejų metų.

A.Zolotovui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl pasienio ruožo režimo taisyklių pažeidimo ir paskirta piniginė bauda. Žurnalistas buvo išsiųstas iš Lietuvos. Minėtą protesto akciją pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM), o Lietuvos URM įvertino ją kaip "politinį chuliganizmą".

"Šią situaciją galėčiau apibūdinti rytietiška patarle: "Šuo loja, karavanas eina", - žurnalistams, komentuodamas Rusijos ultraradikalų akciją, antradienį sakė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Pasak jo, nuo liepos 1 dienos galiojanti naujoji Kaliningrado tranzito tvarka veikia efektyviai, nėra jokių kliūčių visiems norintiems keliauti per Lietuvos teritoriją į ar iš Kaliningrado srities. A.Valionis pabrėžė, kad Lietuva turi teisę kontroliuoti keliaujančiuosius.

Be to, A.Valionis sakė manąs, kad nacionalbolševikai Rusijoje neturi "politinio svorio", o "skandalėliais ir provokacijomis" siekia reklamos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.