aA
Vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė Vilniaus miesto savivaldybės skundą dėl panaikinto golfo laukų Pilaites rajone detalaus plano, tačiau savivaldybė neketina atsisakyti savo ketinimų sostinės pakraštyje įsteigti minėtąją pramogą.
Golfas
Golfas
Savivaldybės skunde buvo prašoma panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo birželio mėnesį priimtą sprendimą panaikinti sostinės savivaldybės valdybos patvirtintą golfo laukų Pilaitės rajone detalųjį planą. Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra neapskundžiamas.

Tačiau teisme Vilniaus savivaldybei atstovavęs savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas teigė, kad ir po šio sprendimo golfo laukai vis tiek bus kuriami.

"Rimtas teismo sprendimas neužkerta savivaldybei kelio pataisyti detalaus plano, o atlikus poveikio aplinkai tyrimą, bus patvirtintas ir bendrasis miesto planas", - sakė J.Elzbergas.

Anot jo, teismo sprendimas netrukdo miesto savivaldybei Pilaitės miškuose ateityje įrengti golfo klubą. Savivaldybė planuoja pašalinti detaliojo ir bendrojo planų trūkumus, o po to, kaip ir buvo planuota, steigti golfo aikštyną.

Birželį Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad tvirtinant detalųjį planą buvo pažeistas Teritorijų planavimo įstatymas bei nepaisyta Vilniaus miesto bendrojo plano.

Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė sakė tikinti, kad savivaldybei keičiant bendrąjį planą, bus surengtas viešasis svarstymas, kuriame dalyvaus miesto gyventojai ir galės išreikšti savo nuomonę.

Be to, pasak J.Gadliauskienės, Pilaitės bendruomenė laukia dar vieno teismo sprendimo, po kurio golfo laukų įrengimo ateitis gali pasikeisti.

"Generalinė prokuratūra Aukščiausiajam Teismui apskundė miesto savivaldybės pasirašytą sutartį su konkursą laimėjusia viešąja įstaiga "Žvėryno golfo klubas", - sakė ji.

Pasak jos, prokuratūra mano, kad viešoji įstaiga "Žvėryno golfo klubas" nepriklauso įstatymais numatytoms įstaigos, organizacijoms ar bendruomenės, kurioms panaudos pagrindais galėtų būti perduota naudotis valstybinė žemė, todėl ir sutartis su savivaldybe yra neteisėta.

Vilniaus miesto savivaldybė sutartį su viešąja įstaiga "Žvėryno golfo klubas" pasirašė 2001 metų kovą. Šia sutartimi golfo klubui panaudos pagrindais 25 metams buvo perduotas žemės sklypas Vilniaus Pilaitės rajone.

Šių metų vasario 20 dieną sostinės valdyba priėmė sprendimą, jog leidimas įrengti golfo laukus Pilaitės rajone bus išduotas tik atlikus poveikio aplinkai analizę ir gavus teigiamas išvadas. Tuomet taip pat buvo patvirtintas 120 hektarų teritorijos Pilaitės rajone detalusis planas.

Buvo nutarta gyventojų rekreacinei zonai rezervuoti šiaurinę šios teritorijos dalį su piliaviete ir vandens telkiniais. Tai būtų buvęs pirmasis golfo laukų Pilaitėje projekto etapas, kuriame buvo numatyta įrengti devynių duobučių golfo aikštyną su automobilių stovėjimo aikštele, poilsio, klubo ir ūkiniais pastatais.

Planams įrengti golfo aikštyną aktyviai priešinasi Pilaitės bendruomenė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.