aA
Praėjus šimtui metų nuo tada, kai broliai Wilburas ir Orwille'is Wrightai (Vilberas ir Orvilis Raitai) pirmą kartą pakilo į orą su motoriniu lėktuvu "Flyer", tiksli jų legendinio orlaivio kopija nesugebėjo atsiplėšti nuo žemės, nes nebuvo palankaus vėjo.
"Broliai Wrightai savo skrydžius atliko pučiant vėjui, kurio greitis siekė 40 km/h. Manau, kad ir mes būtume pakilę, jei būtų pūtęs toks vėjas", - sakė "Flyer" kopijos pilotas Mike'as Gillianas (Maikas Džilijanas).

Tačiau sekmadienį Čikagos centre, kuriame su šiuo lėktuvu buvo bandoma pakilti tris kartus, vėjo stiprumas siekė vos 8 km/h. Nedidelis keturių cilindrų variklis, taip pat tiksli originalo kopija, neturėjo pakankamai galios pakelti šio orlaivio.

Iš medžio ir audeklo pagal pirmąjį pasaulyje motorinį skraidymo aparatą pagamintas lėktuvas yra viena iš kelių legendinio biplano kopijų, kurias inžinieriai ir aviatoriai sukūrė pažymėti 100 metų jubiliejų nuo pirmojo brolių Wrightų skrydžio.

Originalus lėktuvas "Flyer" į orą pirmą kartą pakilo 1903 metų gruodžio 17 dieną Šiaurės Karolinos Kiti Hoko vietovėje. Tuomet šį skrydį stebėjo tik saujelė žiūrovų. Tačiau šeštadienį ant pievos šalia Čikagos mokslo ir pramonės muziejaus susirinko keli šimtai žmonių, kurie norėjo pažiūrėti, kaip čikagiečių aviatoriai atkartos istorinį įvykį.

"Flyer" kopiją pagaminusi organizacija "Wright Redux Association" legendinį skrydį bandys pakartoti vėliau, galbūt spalio mėnesį. Po to šis lėktuvas bus eksponuojamas muziejuje.

Kita brolių Wrightų motorinio biplano kopija gaminama Virdžinijos valstijoje. Pakilti su ja nuo žemės numatyta gruodžio 17 dieną toje pačioje Kiti Hoko vietovėje, kurioje prieš šimtą metų broliai atliko pirmuosius keturis 12-59 sekundžių skrydžius.

"Flyer" originalas saugomas Nacionaliniame oro ir kosmoso muziejuje Vašingtone ir bus atgabentas į šimtmečio minėjimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.