aA
Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Geoffas Hoonas (Džefas Hunas) pirmadienį antrą kartą davė parodymus ginklų eksperto Davido Kelly (Deivido Kelio) savižudybės aplinkybes tiriančiai komisijai. Gana karingai nusiteikęs G.Hoonas lordo Briano Huttono (Brajeno Hatono) komisijai sakė, kad jo departamentas nepadarė klaidų, spręsdamas su šiuo mokslininku susijusius klausimus.
Geoff Hoon
Geoff Hoon
D.Kelly nusižudė praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo įvardytas kaip šaltinis, kuriuo remiantis BBC pranešė, kad vyriausybė sureikšmino 2002 metų rugsėjį paskelbtą dosjė apie Irako masinio naikinimo ginklus, siekdama užsitikrinti didesnę paramą karui su Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimu.

Dėl skandalo, susijusio D.Kelly mirtimi, Irako dosjė ir fakto, kad JAV vadovaujamai koalicijai iki šiol nepavyko rasti jokių masinio naikinimo ginklų Irake, ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) pateko į aštriausią per visus šešerius jo kadencijos metus krizę.

D.Kelly šeimai atstovaujantis Jeremy Gompertzas (Džeremis Gompercas) per apklausą iškėlė prielaidą, jog vyriausybė buvo suinteresuota, kad eksperto pavardė patektų į spaudą, tačiau gynybos sekretorius tai paneigė ir pridūrė, kad valdžia darė viską, kad mokslininko anonimiškumas būtų išsaugotas.

"Negailint pastangų buvo bandoma apsaugoti mūsų darbuotoją, bet mes jautėme, kad anksčiau ar vėliau jo inkognito vis vien teks atskleisti", - sakė jis.

J.Gompertzas pareiškė, kad vyriausybė galėjo nuspręsti nurodyti D.Kelly informacijos šaltiniu, siekdama sumažinti BBC reportažo svarbą.

"Aš būčiau labai nustebintas, jeigu tokią išvadą galėtų padaryti mąstantis žmogus", - atsikirto G.Hoonas.

Atsakydamas į vieną iš advokato klausimų, G.Hoonas pažymėjo nemanąs, kad vyriausybė ar gynybos ministerija kažką padarė ne taip. Dabar, sakė jis, aišku, kad sprendimai "galėjo būti priimami šiek tiek kitaip", bet vargu ar tai būtų turėję "bent kiek svaresnių pasekmių".

Žiniasklaidai pradėjus ieškoti BBC reportažo informacijos šaltinio, Gynybos ministerija paskelbė pranešimą spaudai, kuriame teigė, kad šaltinis yra žinomas, ir nusprendė daugiau neslėpti D.Kelly pavardės, jeigu žurnalistai ją patys išsiaiškins.

Ryžtingai neigdamas savo iniciatyvą atskleisti D.Kelly kaip BBC reportažo šaltinį, G.Hoonas neneigė žinojęs apie Gynybos ministerijos spaudos sprendimą patvirtinti žurnalistams, jog tai tikrai D.Kelly, jei žurnalistai patys to paklaustų.

D.Kelly žmona Janice (Dženis) rugsėjo pradžioje liudydama tyrime sakė, kad jos vyras jautėsi išduotas Gynybos ministerijos pareigūnų ir pasakojo, kaip jiems teko bėgti nuo žurnalistų, kai šie sužinojo apie tikslų informacijos šaltinį.

"Buvo imtasi įvairių veiksmų, siekiant išsaugoti dr.Kelly anonimiškumą", - sakė G.Hoonas, teigdamas, kad D.Kelly pavardę žinojo tik nedidelis ratas žmonių, o laiškai su jo pavarde taip pat buvo įslaptinti.

Kalbėdamas apie D.Kelly pasisakymus parlamento tarptautinių reikalų bei žvalgybos ir saugumo komitetuose, po kurių prabėgus vos kelioms dienoms jis buvo rastas negyvas, G.Hoonas sakė: "Jis tai darė man sutikus, bet ne mano prašomas".

Antradienį lordo Huttono komisija surengs ir Jungtinio žvalgybos komiteto pirmininko, buvusio Britanijos žvalgybos Mi6 operatyvinio darbuotojo Johno Scarletto (Džono Skarleto) kryžminę apklausą.

Manoma, kad komisija dirbs iki ketvirtadienio, o jos išvados viešajai publikai bus paskelbtos ne anksčiau kaip spalį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.