aA
Nobelio taikos premijos laureatas ir Tibeto budistų dvasinis lyderis Dalai Lama sekmadienį tūkstančius niujorkiečių ragino puoselėti užuojautą ir priešintis smurtui pasaulyje, kuriame, pasak jo, karas jau "atgyveno".
Dalai Lama
Dalai Lama
© EPA-ELTA
Pasiklausyti trečiąjį kartą Niujorke viešinčio Tibeto vienuolio kalbos į Manheteno Centrinį parką suplūdo minios žmonių. Kiti niujorkiečiai išgirsti ištremtąjį tibetiečių dvasinį lyderį stengėsi būriuodamiesi parko prieigose.

Oficialus susirinkusių žmonių skaičius nebuvo paskelbtas, tačiau į susitikimą su Dalai Lama atėjo dešimtys tūkstančių Niujorko gyventojų. 1999 metais Dalai Lama į šį parką buvo pritraukęs 200 tūkst. žmonių.

Giedrame danguje šviečiant šiltai rudens pradžios saulei, minia klausėsi jo raginimų stengtis gyventi šiuolaikiniame pasaulyje, kuris, jo teigimu, yra toks tarpusavyje susijęs, kad "kone sudaro vientisą kūną", be smurto, puoselėjant taiką ir užuojautą.

"Pati karo samprata yra atgyvenusi, nes naikindamas savo kaimyną iš tikrųjų naikini pats save", - niujorkiečiams teigė Dalai Lama.

Susirinkusiųjų nuotaika buvo pakili. Gerai nusiteikę buvo net tie žmonės, kurie nepateko į parką paklausyti valandą trukusios Tibeto dvasinio lyderio kalbos. Tarp žmonių matėsi daug vienuolių, dėvėjusių vyšninės spalvos apdarus. Kiti klausytojai laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta "Išlaisvinkite Tibetą".

Tibete gimęs, tačiau dabar Indijoje gyvenantis Dalai Lama smerkė tarp turtingųjų ir vargšų žiojinčią prarają ir ragino niujorkiečius nekeršyti už 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakas.

Jis iškėlė mintį, kad tokie Nobelio taikos premijos laureatai, kaip jis pats, taip pat buvęs Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela (Nelsonas Mandela) ir buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris (Džimas Karteris), galėtų bendromis jėgomis stengtis užkirsti kelią karui.

Apsilankęs Vašingtone ir Bostone Dalai Lama pastarąsias dienas skaitė paskaitas apie budizmą Niujorke.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.