aA
Nepaisant opozicijos nuogąstavimų ir Valstybės saugumo departamento įspėjimų, jog krovinių tranzito per Kaliningrado ir Klaipėdos uostus projektas "2K" gali būti žalingas valstybės interesams, Vyriausybė toliau sieks pasirašyti su Rusija susitarimą dėl šio projekto įgyvendinimo.
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis
© ELTA
Tai pirmadienį susitikęs su opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos nariais pranešė susiekimo ministras Zigmantas Balčytis. Pasak jo, toks sprendimas buvo priimtas pirmadienį vykusiame ministrų pasitarime, kuriame dalyvavo ir VSD vadovas Mečys Laurinkus.

"Buvo išreikšta nuomonė, jog šis projektas nekelia pavojaus valstybės interesams", - teigė jis.

Konservatoriai, remdamiesi anksčiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikta VSD informacija, pareiškė susirūpinimą, jog "2K" projektas, kuriuo siekiama paskatinti krovinių srautą per Kaliningrado ir Klaipėdos uostus, gali būti žalingas valstybės interesams.

VSD neseniai atkreipė parlamentarų dėmesį, jog "Rusija stengiasi šį projektą paversti naudingu tik sau, prie šio projekto iš Rusijos pusės dirba nemažai buvusių KGB darbuotojų".

VSD teigimu, šio projekto įtaka nacionaliniam saugumui priklausys nuo jo realizavimo.

Pasirašius susitarimą, pasak ministro, galima tikėtis, jog Rusija kai kurių krovinių gabenimui geležinkeliu padarys nuolaidų. Tuo pirmiausia siekiama laimėti konkurencinėje kovoje su kitų Baltijos šalių uostais.

Iki 2000 metų Rusija taikė vienodus geležinkelio pervežimo tarifus kroviniams gabenamiems į Kaliningrado ir Klaipėdos uostus, tačiau vėliau juos diferencijavo. Dėl to Klaipėdos uostas prarado dalį iš Rusijos gabenamų krovinių.

Nepaisant to, ministro teigimu, krovinių gabenimas į Kaliningradą davė 30-40 mln. litų pelno "Lietuvos geležinkeliams".

Be to, pasak Z.Balčyčio, per Klaipėdos uostą gabenamų krovinių iš Rusijos kiekis šiemet sumažėjo 6 proc., tačiau bendras krovinių kiekis išaugo 21 proc.

Liepos mėnesį tarpvyriausybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo įgyvendinant "2K" projektą buvo parafuotas Palangoje vykusiame Lietuvos ir Rusijos transporto ministrų susitikime.

Z.Balčytis buvo įgaliotas pasirašyti susitarimą prieš kelias savaites Sankt Peterburge vykusios tarptautinės transporto konferencijos metu, tačiau Rusijai pasiūlius naujas susitarimo pataisas, pasirašymas atidėtas.

Rusija iš susitarimo projektą pasiūlė išbraukti nuostatą, jog vienas svarbiausių susitarimo tikslų -"nustatyti suderintus konkurencingus krovinių vežimo ir perkrovimo tarifus ir uostų rinkliavas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.