aA
Latvijos ministras pirmininkas Einaras Repšė, kuriam nesutarimų krečiamos valdančiosios koalicijos partnerės pareiškė nepasitikėjimą, sakė neatmetąs galimybės, kad jo vadovaujama partija "Naujasis laikas" galėtų dirbti ir opozicijoje.
Einaras Repšė
Einaras Repšė
© ELTA
"Jeigu mes negalėsime dirbti savo darbo ir mus nuvers, kur gi mes pasidėsime?" - retoriškai klausė jis.

Anot premjero, "juodoji opozicija" aiškiai suprato, kad "Naujasis laikas" ir E.Repšės vadovaujama vyriausybė veda šalį korupcijos išnaikinimo keliu. Jis pabrėžė, jog "neturi tikslo žūtbūt išsaugoti šią koaliciją dėl valdžios ar pareigų".

Nakties po šeštadienio euroreferendumo įvykius jis apibūdino kaip partnerių iš valdančiosios koalicijos dalinę išdavystę.

E.Repšė nurodė, jog prieštaravimai koalicijoje padidėja tada, kai vyriausybė sprendžia svarbius klausimus - dėl skaitmeninės televizijos, Rygos uosto ir Kovos su korupcija biuro.

"Aš - ne pabaisa ir ne diktatorius", - sakė E.Repšė, nurodydamas, kad priešiškos jėgos mėgina panaudoti jo darbo stilių kaip dingstį premjerui nuversti.

Jis sakė atidžiai stebėsiąs: ar ketvirtadienį Seimas suras Rygos laisvojo uosto klausimų sprendimus. "Kovosiu iki galo, kad galėtume ištesėti žmonėms duotus pažadus", - ryžtingai sakė premjeras.

Į žurnalistų klausimą, ar galėtų "Naujasis laikas" bendradarbiauti su opozicine centro dešiniąja Liaudies partija, E.Repšė atsakė, kad atsižvelgdamas į Liaudies partijos istoriją, požiūrį į korupciją, su ja susijusius skandalus ir destrukcijas, jis tokios galimybės nemato.

Prieš sudarydamas vyriausybę E.Repšė įspėjo "apie žinomus sunkumus" su Pirmąja partija, bet "mes neturėjome kito pasirinkimo". Premjeras mano, kad be "Naujojo laiko" sudaryti vyriausybę, kuri pakeistų ankstesnio politinio elito trūkumus, neįmanoma".

"Mes neketiname bendradarbiauti, jei toliau bus remiama korupcija", - sakė jis.

Į klausimą apie galimus neeilinius Seimo rinkimus premjeras atsakė teigiamai, nes Konstitucijoje tokia galimybė numatyta.

Trys įeinančios į valdančiąją koaliciją partijos - "Tėvynei ir Laisvei" ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę (JLNN) susivienijimas, Pirmoji partija ir Žaliųjų ir valstiečių sąjunga - pirmadienį pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame nurodė, kad E.Repšė prarado koalicijos pasitikėjimą.

Premjero patarėjas Danas Titavas pažymėjo, kad "esant šiai situacijai, E.Repšė negali priimti sprendimo - sprendimą priims "Naujasis laikas". Jis informavo, kad pirmadienį 18 val. įvyks "Naujojo laiko" valdybos posėdis.

Dar iki trijų valdančiosios koalicijos partnerių posėdžio E.Repšė sakė žurnalistams, kad jis pats neketinąs prašyti, kad "Naujasis laikas" pasiūlytų naują premjerą, ir nurodė patikįs galimą vyriausybės vadovo pakeitimą savo partijai.

E.Repšė pabrėžė, jog neabejoja savo partijos draugais ir jais pasikliauja "kaip niekuo kitu". Jis sakė, jog jo vadovaujama partija yra "sąžinės komanda", o nakties po euroreferendumo įvykiai - tai planas nuversti "Naujojo laiko" vyriausybę, kuris įgyvendinamas kryptingai, šiurkščiai ir mechaniškai.

Premjeras sakė, jog sekmadienio nakties įvykius laikąs mėginimu nuversti "Naujojo laiko" ir jo sudarytą vyriausybę. Jis pažymėjo esąs tikras, kad, kad priešiškos jėgos mėgins įveikti partiją, o jei tai nepavyks - ją "izoliuoti nuo Repšės".

Šeštadienį praėjus kelioms minutėms po balsavimo apylinkių uždarymo Pirmosios partijos lyderis Erikas Jekabsonas pareiškė, jog vyriausybė užplaukė ant seklumos ir vienintelė išeitis - pakeisti jos vadovą.

Dabartinę valdančiąją koaliciją, kuri buvo suformuota praėjusių metų spalio mėnesį, sudaro liberalus "Naujasis laikas", krikščioniška Pirmoji partija, euroskeptiška Žaliųjų ir valstiečių sąjunga ir nacionalistinis "Tėvynei ir Laisvei" ir JLNN susivienijimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.