aA
Oficialiąją Vatikano poziciją atstovaujantis žurnalas penktadienį kritikavo Europos Sąjungos (ES) Konstitucinės sutarties projektą, tvirtindamas, esą nesugebėjimas paminėti žemyno judėjiškas ir krikščioniškas šaknis yra "aiški ideologinė deformacija".
Europos Sąjunga
Smulkiai šį klausimą redakcijos skiltyje gvildenantis žurnalas "Civilta Cattolica" kritikuoja Konstituciją už tai, kad joje nėra aiškiai atsiribota nuo karo, kaip netinkamos tarptautinių konfliktų sprendimo priemonės. Be to, pagrindinis ES įstatymas peikiamas, nes nesuteikia pakankamai teisių mažoms šalims.

Jėzuitų žurnalo nuomonė laikoma autoritetinga, kadangi leidinio tekstus prieš spausdinant peržiūri Vatikano valstybės sekretoriatas, taigi jie atspindi oficialiąją Šventojo Sosto nuomonę.

Ii šiol Vatikanas ES Konstitucinės sutarties tekste pageidavo matyti tik nuorodas į krikščionybę, tačiau žurnalo redakcijos skiltyje jau kalbama apie judėjiškąjį ir krikščioniškąjį žemyno paveldą.

Paminėti Konstitucijoje žemyno krikščioniškąjį paveldą Europos Sąjungą penktadienį paragino ir Vokietijos katalikų centrinis komitetas - įtakingų katalikų pasauliečių organizacija.

"Religinį paveldą paminėti tik bendrais bruožais ir nepripažinti istorinio fakto, kad judėjų ir krikščionių tradicija nulėmė Europos likimą, yra aiški ideologinė deformacija", - rašoma "Civilta Cattolica" redakcijos skiltyje.

Spalio 4 dieną Romoje susitikę ES šalių vyriausybių atstovai pradės derėtis dėl teksto redakcijos. Jų tikslas - paversti Konstitucijos projektą sutartimi, kuri apibrėžtų pamatinius ES gyvavimo principus. Tarpvyriausybinėje konferencijoje priimtą sutartį turės ratifikuoti visos ES narės.

"Civilta Cattolica" atmetė argumentą, esą krikščionybės paminėjimas pažeistų Konstitucijos nešališkumą, ir tvirtino, jog priešingu atveju būtų įžeista Europos "istorinė atmintis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.